RGZ/Katastar u Pančevu Foto: 013info
Srbija

RGZ: Funkcionalno 20 od ukupno 28 servisa

Izvor: 
RTS Pon, 27/06/2022 - 14:29Republički geodetski zavod (RGZ) je objavio da je testirao i ponovo uspostavio funkcionalnost za dodatnih šest servisa namenjenih građanima i privredi. Do sada je operativno 20 od ukupno 28 servisa namenjenih široj javnosti, navodi RGZ.

Fazno podizanje IT sistema RGZ-a se intenzivno nastavlja, nakon nedavne računarske sabotaže, objavljeno je na sajtu RGZ-a, navodi RTS.

Korisnicima su od danas dostupne usluge i registri: eOglasna tabla, eDostava rešenja na portalu eUprave, Registar cena nepokretnosti - javni uvid, Portal satelitskih snimaka za profesionalne korisnike, Registar geodetskih organizacija i Registar licenciranih geodetskih stručnjaka.

Detaljno se obavljaju provere delova sistema koji će omogućiti rad službi katastra sa strankama, navodi RGZ.

Kako bi se obavili svi neophodni poslovi koji se tiču bezbednog puštanja u rad i provere funkcionalnosti računarske opreme, službe za katastar neće raditi sa strankama.

Republički geodetski zavod poziva građane da budu strpljivi, jer tokom faznog podizanja IT sistema pojedine funkcionalnosti i veb sajt RGZ-a mogu biti planski i privremeno nedostupni.

Katastar nepokretnosti je prestao da radi 14. juna zbog, kako su naveli, hakerskog napada.

RGZ saopštio je da je od 20. juna, počeo sa postepenim puštanjem u rad prioritetnih servisa neophodnih za funkcionisanje tržišta nepokretnosti.

Svetska banka navela je da prati razvoj događaja u vezi sa sajber napadom na RGZ.

 
MarketingNajnovije vesti