Ustav Republike Srbije

Foto: Visoki savet sudstva
Srbija

RIK usvojio tekst na osnovu kojeg će se građani izjašnjavati o promeni Ustava

Izvor: 
Tanjug Pet, 03/12/2021 - 15:56Republička izborna komisija usvojila je odluku o utvrđivanju teksta Informacije o aktu o promeni Ustava Republike Srbije. Predsednik te komisije Vladimir Dimitrijević je rekao da tekst treba da se objavi na veb prezentaciji komisije, u medijima, javnim servisima i da se dostavi građanima na kućnu adresu.

Vladimir Dimitrijević je istakao da se izmene Ustava odnose isključivo na pravosuđe.

Prema njegovim rečima tekst informacije Informacije o aktu o promeni Ustava Republike Srbije treba da se objavi na veb prezentaciji komisije, u medijima, javnim servisima i da se dostavi građanima na kućnu adresu.

Ocenio je da je ponuđena informacija neutralna i da na osnovu nje birač treba da formira svoj stav o tome da li je za promenu Ustava ili ne.

Članica RIK-a Srđana Vidović nije bila saglasna da su informacije objektivne već su, kako je ocenila, isključivo afirmativne i primetila da nema stavova za negativan odgovor.

Zatražila je da se informacija o promeni Ustava vrati na dopunu što nije prihvaćeno.

"Tekst nije objektivan, ne pruža potpune informacije i samim tim nije u skladu sa Zakonom o referendumu", rekla je ona.

Član RIK-a Miroslav Vasić je takođe naveo da, prema njegovoj oceni, odluka nije u potpunosti u skladu sa Zakonom o referendumu, dok je Vladimir Matić iz RIK-a dodao da u tekstu nedostaje tekst ustavnih promena.

U tekstu piše da donošenje Akta o promeni Ustava ima za cilj obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava.

Navodi se da se Akt o promeni Ustava isključivo odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava, da se predviđaju dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija, da se garantuje stalnost sudijske funkcije, da se menja naziv Vrhovnog kasacionog suda u Vrhovni sud.

Takođe se ukazuje da sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva, da organizacione promene obezbeđuju samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, i da Glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva.

 
MarketingNajnovije vesti