Protest ispred RTS printscreen
Srbija

Rio Tinto na čekanju do aprilskih izbora, pa vlast menja odluku?

Izvor: 
Demostat Uto, 25/01/2022 - 21:18U diplomatskim kuloarima se spekuliše da će Evropska unija "ohrabrivati Vladu Srbije da ne odustaje od projekta iskopavanja litijuma", objavio je Demostat.

 

Takođe se se procenjuje da "ako otpor javnosti bude masovan i ukoliko bude uticao na rejting vladajuće SNS, onda nema ništa od otvaranja rudnika u Jadru".

Sagovornici Demostata iz diplomatskih krugova u SAD tvrde da će i Amerika nastavljati da ubeđuje srpske vlasti da ne "zatvaraju zauvek vrata eksploataciji litijuma", ali tako da se prilikom eksploatacije vodi računa o poštovanju ekoloških standarda.
Pošto je Rio Tinto osetljiva izborna tema, svakako da Vlada u naredna dva meseca neće donositi odluku o dodeli novih dozvola ovoj kompaniji. Sve u vezi s navedenim projektom biće na čekanju do 3. aprila, odnosno do održavanja izbora, kažu nezvanično izvori Demostata govoreći o narednim potezima vlasti u vezi sa spornim iskopavanjem litijuma u Srbiji.
 
Sagovornici Demostata napominju da ne postoje garancije da će srpski zvaničnici odustati od započete saradnje sa pomenutom britansko- australijskom korporacijom, čija reputacija na svetskom nivou je, podsetimo, sporna i nimalo zavidna.
 
"Ukoliko aktuelna vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem, dobije potrebnu većinu glasova na predstojećim izborima, imaće na raspolaganju još jedan mandat od četiri godine, a to je dovoljno vremena da se među biračima zaborave nepopularne odluke poput saradnje sa Rio Tintom. Ipak, konačna sudbina projekta koji se odnosi na eksploataciju litijuma najviše će zavisiti od intenziteta otpora ekoloških udruženja i građana", objašnjavaju izvori Demostata.
 
Prema nezvaničnim saznanjima Demostata, još uvek nema "kritične mase" za rušenje aktuelne vlasti, "ali protesti obaraju rejting naprednjaka i povecavaju broj nezadovoljnih".
 
"Zapravo, protesti takođe utiču i na preraspodelu podrške unutar opozicionog bloka, jer će zeleni u ovim okolnostima sigurno dobiti veći procenat glasova na aprilskim izborima nego što bi to bio slučaj da ne postoji projekat Rio Tinto", preciziraju sagovornici.
 
Izvori Demostata iz diplomatskih krugova u SAD tvrde da će i Amerika nastavljati da ubeđuje srpske vlasti da ne "zatvaraju zauvek vrata iskopavanju litijuma u Srbiji, ali tako da se prilikom eksplotacije vodi računa o poštovanju ekoloških standarda". Kako se objašnjava, američka administracija smatra da je litijum "razvojna šansa za Srbiju".
 
Podsetimo, prema pisanju Dojče velea, u Evropi se trenutno ne proizvodi litijum za baterije, a "80 odsto isporuka dolazi iz Kine", tako da Evropska komisija i nemačka vlada imaju zajedničku strategiju za izgradnju značajnih proizvodnih kapaciteta za baterije u Evropi. 
 
Podsetimo, Vlada Srbije donela je na sednici održanoj 20. januara odluku o prekidu saradnje s kompanijom Rio Tinto.
 
"Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, sve dozvole, odluke, rešenja. Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta, i stavili tačku na Rio Tinto u Republici Srbiji", izjavila je premijerka Ana Brnabić posle sednice Vlade. Navedenom odlukom ukinuta je i uredba o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksplotacije i prerade rude jadarit (kombinacija litijuma i bora). Brnabić je u ponedeljak 24. januara u izjavi medijima ponovila da je "apsolutno stavljena tačka" na Rio Tinto u Srbiji, ističući da "niko drugi nije tražio pravo da istražuje litijum".
 
S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za RTS 12. januara da je, prema njegovom mišljenju, bilo bolje da se "donese moratorijum na iskopavanje litijuma, kako država ne bi gubila novac". Na taj način Vučić je indirektno potvrdio ranija saznanja Demostata objavljena u tekstu pod naslovom "Srpska vlast razmišlja da stavi moratorijum na eksplotaciju litijuma".
 
Detaljnije čitajte na sajtu Demostata na OVOM LINKU.
 
 MarketingNajnovije vesti