Vakcinacija Foto: pixabay
Srbija

Rusi danas podnose zahtev za registraciju vakcine "Sputnjik V" u Srbiji

Izvor: 
Novosti/RTS Čet, 03/12/2020 - 10:05Rusi će danas na laboratorijsku proveru u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije dostaviti 20 doza svoje vakcine "Sputnjik V", pišu "Novosti".
 
Za američko-nemačku vakcinu Fajzera i Bionteka, u danu kada je Velika Britanija prva u svetu odobrila za upotrebu, juče predata dokumentacija za registraciju u našoj zemlji.
 
Time oba ponuđača ispunjavaju ono što su u utorak dogovorili sa premijerkom Anom Brnabić, da Srbija što pre obezbedi sigurnu i efikasnu vakcinu.
 
U Agenciji kažu da će svi postupci oko kontrole i registracije potencijalne vakcine za kovid biti sprovedeni u najkraćem roku, jer su sve pripreme za to već završene.
 
Otvorena je i mogućnost zajedničke rusko-srpske proizvodnje "Sputnjik V", o čemu je Brnabić razgovarala sa ruskim ministrom industrije i trgovine, navode Novosti.
 
Obe vakcine koje bismo mogli da dobijemo za vakcinaciju zdravstvenih radnika možda i pre Nove godine, već počinju masovno da se primenjuju - "Fajzer/Biontekova" u Velikoj Britaniji od početka sledeće nedelje, kada bi trebalo da počne i zaštita istočnim konkurentskim cepivom u Rusiji, čiji je predsednik Vladimir Putin juče najavio masovnu vakcinaciju.
 
Zelić: Agencija temeljno i vrlo rigorozno proverava vakcinu
 
Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je da stručnjaci u Agenciji već procenjuju dokumentaciju koju su u sredu predale kompanije "Fajzer" i "Biontek" za registraciju vakcine protiv korona virusa u Srbiji, objavio je danas RTS.
 
On je rekao da će stručnjaci kao i za svaki drugi lek, vrlo rigirizno i temeljno proučavati sve faze testiranja, naročito one koje se odnose na klinička isptivanja na ljudima, koje treba da potvrde efikasnost i bezbednost vakcine.
 
"Mi kao regulator moramo da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li zaista ima osobine koje su navedene", istakao je Zelić, dodajući da je Svetska zdravstvena organizacija svrstala srpsku Agenciju među 50 najrigoroznijih autoriteta u svetu.
 
On je rekao da se nada da će Srbija vrlo brzo imati nekoliko vakcina, a da će dokumentacija za svaku vakcinu biti kritički proverena.  MarketingNajnovije vesti