Prodavnica Foto: pxhere
Srbija

Ruski lanac prodavnica planira širenje u Srbiji, kažu da ih rat u Ukrajini ne ometa, čak može pomoći

Izvor: 
Nova ekonomija Sre, 30/03/2022 - 08:41Osamnaest ruskih marketa "Svetofor" je otvoreno i posluje u Srbiji, a do kraja 2023. godine u planu je otvaranje još 22 prodavnice, naveli su iz tog ruskog diskontera za Novu ekonomiju.
 
Iz ruskog diskontera Svetofor poručuju da trenutna kriza u Ukrajini "nije posebno uticala na njihove planove" i da će "verovatno samo doprineti njihovom razvoju".
 
"U logistici ne doživljavamo ozbiljne probleme i promene koje bi mogle uticati na naše aktivnosti", kažu za Novu ekonomiju.
Svetofor je deo ruske Torgservis grupe, koja u Srbiji posluje sa dve nezavisne kompanije Beltorg (Svetofor marketi) i Ros Produkt Servis Beograd (MERE marketi).
 
Prodavnice su u drugoj polovini februara otvorene u Beogradu, Čačku, Kikindi i Trsteniku, potvrdili su iz Svetofora i dodali da su novootvoreni marketi pokazali dobar odaziv i potražnju.
 
"Položaj naših supermarketa pokriva skoro sva područja zemlje. Do kraja 2023. planiramo da otvorimo još 22 prodavnice. Uglavnom su to veliki gradovi u kojima još nemamo prodavnice, i isto Beograd."
 
Kao svoje prednosti u odnosu na konkurenciju ruski diskonter navodi "direktan rad sa dobavljačima, strogu kontrolu troškova, asketski dizajn trgovačkog prostora".
 
"Zbog toga našim kupcima nudimo iste proizvode 20-30 odsto jeftinije zbog minimalne marže", navode iz Svetofora i dodaju da njihovi marketi nude širok asortiman prehrambenih proizvoda, industrijske robe i kućne hemije.
 
"Promovišemo malo poznate proizvođače sa kvalitetnim proizvodom za ozbiljno tržište, a radimo i sa poznatim proizvođačima."
 
Prvi Svetofor marketi u Srbiji su otvoreni krajem februara prošle godine u Subotici i Kruševcu.
 
Za Novu ekonomiju kažu da je prva godina rada u Srbiji bila "godina razvoja, testiranja, razumevanja tržišta, prikupljanja statistike, analize pokazatelja, praćenja potreba kupaca". Tokom godine je, navode, otvoreno 20 prodavnica, ali su dve morale da budu zatvorene. U jednom marketu je izbio požar, a drugi je bio loše geografski odabran i samim tim nije bio isplativ.
 
Međutim, iz ruskog diskontera poručuju da opšti trend razvoja pokazuje dobre ekonomske pokazatelje što ukazuje na potražnju za ovim modelom prodavnice u Srbiji. Navode da je ukupan prihod za 2021. bio oko 2,5 milijardi dinara i da je obezbeđen posao sa konkurentnim platama za 300 ljudi.
 
 MarketingNajnovije vesti