Učionica Foto: pixabay
Srbija

Ružić: Moguće izbacivanje iz škole učenika koji su maltretirali profesorku u Trsteniku

Izvor: 
Beta Sub, 19/11/2022 - 10:15Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će učenici koji su maltreritali profesorku u Trsteniku biti "nastrože kažnjeni, a "moguće je i izbacivanje iz škole".

"Statistika koju dobijamo od škola ne pokazuje alarmantno veći porast nasilja. Očigledna je zainteresovanost medija da to stave u prvi plan, i zahvalni smo medijima koji ukazuju na značaj ove teme", rekao je Ružić za današnji Kurir, navodeći da uzrok nasilja ne mora biti u školi.

On je rekao da je svaki nasilni akt poziv da "nešto promenimo u sistemu ako ne valja".

"To je poenta budućeg rada ministarstva prosvete - da se time kontinuirano bavimo i sagledamo normativni okvir po kojem se postupa u ovakvim slučajevima i da vidimo na koji način da utegnemo sistem, uvedemo veći red i oštrije sankcije  ako je potrebno, ali i da podršku koja je dobro osmišljena, ako treba, osnažimo i bolje koordiniramo", rekao je Ružić.

Na pitanje o sprovođenju Zakona o osnovnom sistemu obrazovnja i vaspitanja i da li će biti smena direktora koji ga ne poštuju, Ružić je rekao: "apsolutno".

"Jedna od mera je i smena direktora, ako se utvrdi njegova, odnosno njena odgovornost", rekao je Ružić.

Podsetimo, poslednjih dana pojavio se uznemiravajući snimak na kojem učenici maltretiraju profesorku škole u Trsteniku. 

Direktor škole je rekao da su pokrenute sve disciplinkse mere protiv učenika koji su učestvovali, snimali i delili snimak po društvenim mrežema.

Profesorka je trenutno na bolovanju. Nema fizičke povrede, ali događaj ju je duboko potresao.
MarketingNajnovije vesti