Učionica Foto: pxhere
Srbija

Ružić: Odluka o raspustu jednoglasna, mediji stvaraju dve strane

Izvor: 
Tanjug Čet, 02/12/2021 - 10:12Odluka da se ne produži zimski raspust za učenike, bila je jednoglasna na sednici Kriznog štaba, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić i istakao da se u medijima stvara slika "ekstremnih stavova jedne i druge strane", koji, kaže, ne postoje.

"Nismo bili protiv onoga što zdravstveni deo Kriznog štaba predlaže, oni su najreferentniji i najpozvaniji da ocene kakva je epidemiološka situacija, otvorili smo sve opcije i doneli odluku. Ne postoje dve strane", rekao je Ružić na TV Prva.

On je istakao da sve brojke govore da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa i naveo podatak da skoro 80 odsto svih odeljenja u osnovnim i srednjim školama nema nijedno zaraženo dete.

"Trenutno nema ni 0,15 odsto zaraženih u odnosu na apsolutni broj dece školskog uzrasta. Prvo polugodište treba završiti, kao i ocenjivanja i nadamo se da će se i na zimskom raspustu poštovati mere", rekao je resorni ministar.

Naglasio je da je prioritet zdravlje i da će se pratiti situacija i donositi, kaže, primerene odluke.

"Mislim da je situacija zadovoljavajuća, ali daleko od toga da smo zadovoljni stepenom vakcinacije u opštoj populaciji. U prosveti je blago porastao na 56,2 odsto, ali je zabrinjavajuće mali procenat vakcinisanih od 12 do 18 godina. Potrebno je da se i o tome razgovara", naglasio je Ružić i dodao da se sprovode edukacije i na fakultetima i u školama.

Na pitanje o održavanju ekskurzija i nastave u prirodi, Ružić je rekao da škola koja želi da to organizuje treba da budu u "zelenoj zoni", kao i lokacija na koju se ide, kao i da je potrebno konsultovati se sa lokalnim zavodima za javno zdravlje sedam dana pre održavanja.

Kako je rekao, ekskurzija u inostranstvu nema, niti će ih biti.

"Otežana je realizacija i nema mnogo organizovanih ekskurzija", dodao je Ružić.

Ministar je govorio i izmenama zakona i predlogu da se finansijski kažnjavaju škole koje na početku školske godine ne budu pustile himnu, ocenjujući da je "mnogo važnije šta stoji u zakonu, a tiče se intoniranja himne", ali i da je, kako kaže, logično da budu kazne.

"Izvođenje himne je veoma značajno sa aspekta očuvanja identiteta, pripadnosti državi, kao i sa aspekta pedagoškog pristupa deci. Želimo da to uvedemo u zakonodavni okvir, koji će precizirati model intoniranja himne i to je najprirodnije", ukazao je Ružić i dodao da je uveren da neće doći do kažnjavanja.

Na pitanje da li će se smanjiti kvalitet objektivnosti, ukoliko se srednjoškolci tokom polugodišta budu ocenjivali tri puta, umesto dosadašnjih četiri, Ružić odgovara da to nije slučaj.

"To ne može smanjiti kvalitet objektivnosti. Radi se o potrebi da se menja ono što je bilo u praksi, jer smo uvideli da bi to bio prijemčljiviji model ocenjivanja", naglasio je Ružić.
MarketingNajnovije vesti