Foto: Pixabay.com
Srbija

Samogasivi papir od sledeće godine obavezan za sve cigarete

Izvor: 
Danas Sre, 17/08/2022 - 15:25Sve cigarete koje se stavljaju na tržište Republike Srbije posle 1. januara 2023. godine moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, a one koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci dokazivati tršišnoj inspekciji  na njihov  zahtev, saopštilo je ministarstvo privrede.

 

„Tokom pripreme Pravilnika o utvrđivanju Liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, Ministarstvo privrede intenzivno je sarađivalo sa predstavnicima velikih proizvođača cigareta: British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI), Philip Morris International (PMI) i predstavnicima PKS“, navodi se u saopštenju.

Početkom 2020. godine postignut je konsenzus sa navedenim proizvođačima da je radi blagovremene pripreme proizvodnje prema novim zahtevima za papir, potrebno predvideti prelazni period od dve godine.

 

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda ažuriran je 2021. godine, dok odredbe vezane za samogasivi papir počinju da se primenjuju  1.januara 2023.godine.

„Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete. Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine“, zaključuje se u saopštenju.

 

 
MarketingNajnovije vesti