Foto: www.beg.aero
Srbija

Sanitarna inspekcija na aerodromu spremna za povećan rizik

Izvor: 
Tanjug Sre, 21/10/2020 - 14:56

Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu sprovode se sve odluke Vlade Srbije i uputstva Ministarstva zdravlja u vezi sa epidemijom korona virusa, a sanitarna inspekcija na aerodromu spremna je i za povećan rizik, izjavio je danas granični sanitarni inspektor Raša Milanov.

"Putnici dolaze iz zemalja koje imaju povećani epidemiološki rizik moraju da se prijave elektronski na adresu www.ezdravlje.gov.rs . Oni unose podatke o sebi i eventualnim simptomima", kaže on za Tanjug i dodaje da je u ovom trenutku reč o putnicima iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ističe da se smatra da su to zemlje povećanog epidemiološkog rizika, a upravo iz tih zemalja priliv putnika je najveći.

Na ulasku u Srbiju svi putnici dobijaju zdravstveno upozorenje kako da se prijave, a sve je više putnika i iz drugih zemalja koji se elektronski prijavljuju.

"Prema povratnim informacijama najveći broj putnika se prijavljuje na portal ezdravlje , a te prijave su usmerene ka kovid ambulantama i zavodima za javno zdravlje prema teritorijalnoj rasprostranjenosti", navodi on.

Dodaje da, ukoliko ima potrebe, na osnovu datih podataka putnici se pozivaju od strane ambulanti i zavoda na dodatne preglede kada je reč o kovidu.

"Saobraćaj se odvija normalno, broj aviona nije ni smanjen ni povećan u odnosu na neki prethodni period, dinamika je takva da je među putnicima veći broj naših državljana koji se vraćaju iz inostranstva", rekao je on.

Na aerodromu postoje tehnički uslovi za praćenje temperature putnika kada prilaze pasoškoj kontroli - termovizijskom kamerom.

"Ukoliko bi bio neko od putnika sa povišenom temperaturom reagovale bi kamere koje se prate preko monitora u prostorijama sanitarne granične inspekcije. Takav putnik bi bio izdvojen i obrađen u skladu sa propisima u smislu epidemiološkog rizika", navodi on.

Milanov ističe da je država je spremna za nove rizike ako ih bude bilo, i podseća da se u periodu mart-juni kada je bio ogroman priliv putnika odolelo svim izazovima.

Kaže i da su u toku tehničke pripreme koje će omogućiti da se usmena rešenje inspektora putnicima automatski generišu u pismeni otpravak.

"Sada smo još i spremniji. U toku su tehničke pripreme za uspostavljanje takozvanog elektronskog inspektora gde će automatizacija određivanja mera biti definisana elektronskim putem. Putnici će dobijati usmeno rešenje koje će se kasnije generisati u pismeni otpravak tog usmenog rešenja ukoliko bude bilo potrebe za dodatnim merama kao što su izolacija i slično", najavio je on.
MarketingNajnovije vesti