Bager Foto: pixabay
Srbija

Savez 90/Zelenih Srbije traži uvođenje moratorijuma na litijum

Izvor: 
N1 Ned, 05/12/2021 - 22:41Savez 90/Zelenih Srbije, na svetski Dan zemljišta, navodi da je ovog trenutka jedino pravo rešenje uvođenje moratorijuma na litijum u dolini Jadra i Bora.

 

Zeleni u Srbiji navode da Svetski dan zemljišta u našoj državi prolazi u senci dešavanja oko najavljenih rudarskih radova u Jadru i u okolini Loznice.

Savez 90/Zelenih Srbije apeluje da je ovog trenutka jedino pravo rešenje uvođenje moratorijuma na litijum u dolini Jadra i Bora, koji će biti na snazi sve do završetka svih geoloških, rudarskih i posebno ekoloških studija procene uticaja na životnu sredinu, navodi se u saopštenju ove stranke.

"Zeleni insistiraju da građani koji su prodali svoju zemlju Rio Tintu imaju nesmetano pravo njenog korišćenja za vreme trajanja Moratorijuma. Posebno ističemo da prodajom zemlje nije prodatt, niti može biti prodat resurs litijuma, koji je svojina države i svih građana Republike Srbije, zbog čega se mora posmatrati kao ekološki kapital i posebno blago od izuzetnog nacionalnog značaja", stoji u saopštenju stranke Savez 90/ Zelenih Srbije.

 
MarketingNajnovije vesti