Igor Stanojević Foto: Beldocs, Igor Stanojević na slici levo
Srbija

Selektor Beldocs festivala uhapšen sinoć na demonstracijama u Beogradu

Izvor: 
KomunikArt/N1 Čet, 09/07/2020 - 18:14

Igor Stanojević, selektor Beldocs festivala, član NUNS-a, filmski kritičar i saradnik novina „Politika“, uhapšen je sinoć na demonstracijama u Beogradu.

Igora je policija uhapsila sinoć oko ponoći ispred Pravnog fakulteta, i pored novinarske legitimacije, držala ga pod prisilom više od sat vremena da leži na asfaltu, da bi ga odvezla zajedno sa grupom uhapšenih građana u nepoznatom pravcu. Porodica je angažovala advokata kome nije dozvoljeno da vidi Igora i posavetuje se sa svojim klijentom, kao ni da se uveri u njegovo trenutno zdravstveno stanje.

Tim Beldocs festivala nezvanično saznaje da će Igor biti izveden pred Prekršajni sud, i od nadležnih traži da obelodane informaciju gde se Igor Stanojević nalazi, kao i da mu omoguće kontakt sa porodicom i advokatom.

Takođe, Beldocs festival apeluje na nadležne da oslobode Stanojevića svih sumnji i mogućih optužbi, imajući u vidu da je reč o novinaru, koji je bežeći od suzavca presretnut i savladan od strane policije, a potom i bezrazložno priveden.

Igor Stanojević do sada nije hapšen, i nema kriminalni dosije.

Igoru Stanojeviću, članu Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS, dopisniku kulturnog dodatka Politike i selektoru festivala dokumentarnog filma Beldoks, od noćas u jedan ujutru, kada je priveden zato što se našao u tašmajdanskom parku, do danas gubi se svaki trag, saopštila je njegova porodica, a piše N1.

Iako je priveden sa akreditacijom NUNS-a, bez kršenja zakona i pružanja otpora, branilac nema informacija o procesu i postupku, a nije dobio ni pristup privedenom, navodi se u saopštenju.

Njegova devojka, Ana Marija Grbić, dobila je jedinu informaciju od branioca da će ići na sud, ali se do sada nije saznalo ništa više.

"Igor Stanojević nije pružao otpor hapšenju i osim prisustva na Tašmajdanskom parku gde je sedeo na klupi, nije ispoljavao nikakav vid nasilja", dodaje se u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti