Foto: pixabay
Srbija

Sindikat obrazovanja uputio dopis vladi, traže pregovore o povećanju cene rada prosvetara

Izvor: 
013info Uto, 31/05/2022 - 18:37Sindikat obrazovanja Srbije saopštio je da je prosečna plata u obrazovanju u martu bila za devet odsto niža od republičkog proseka.

Kako su dodali, povećanje zarada u januaru od sedam odsto već je obezvređeno inflacijom i porastom cena, te su zatražili hitne pregovore o povećanju cene rada.

Sindikat je zatražio od predsednika i Vlade Srbije pregovore o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

Sindikat je sa tim zahtevom uputio dopis Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Solidarnu pomoć koja je data zaposlenima u obrazovanju u iznosu od 10.000 dinara, vidimo kao minimalnu i kao prvi deo pomoći koja će biti isplaćena prosvetnim radnicima u ovoj godini", piše u saopštenju.

Kako se ističe, iako je kompletan obrazovni sistem funkcionisao u protekle dve godine pandemije, pomoć je selektivno isplaćena, jer je nisu dobili svi zaposleni u predškolskim ustanovama, koji su podneli ogroman teret, zbog toga što Vlada daje preporuke lokalu za isplatu pomoći.

"Država nije pokazala želju da sistemski reši problem sa zaradama u prosveti, jer je do 2025. godine odložena primena platnih grupa i razreda, a više od 30 odsto zaposlenih prima minimalnu zaradu", dodaje se u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti