autobuska sedišta Foto: pixabay
Srbija

Sindikat: Pravdanje troškova prevoza neobavezujuće, a i besmisleno. Zaposleni se nije teleportovao na mesto rada

Izvor: 
FoNet Pet, 31/01/2020 - 10:47Sindikat pravosuđa Srbije uputio je danas molbu Vrhovnom kasacionom sudu za objavljivanje stava o pravdanju putnih troškova zaposlenih, jer Sindikat smatra da je pravdanje troškova prevoza besmislena obaveza.

Prema stavu Sindikata, mišljenje Ministarstva finansija o pravdanju putnih troškova nije obavezujuće i ne može da bude iznad zakona.

Sindikat je ukazao da Zakon o porezu na dohodak, iako je izmenjen, ni u jednoj svojoj odredbi ne propisuje da zaposleni podnosi račun ili zahtev za isplatu putnih troškova.

"Prisustvo zaposlenog na poslu dovoljno je 'opravdanje' da se isti nije teleportovao na mesto rada, već da je imao neki trošak za dolazak na posao. Suština tog prava i jeste da poslodavac isplati sredstva kako bi zaposleni došao na posao", ističe se u saopštenju.

Sindikat smatra da je spisak zaposlenih o prisustvu na poslu validan dokument.

Prema slovu zakona, navodi Sindikat, zaposleni ima pravo na naknadu troškova za dolazak na rad i odlazak sa rada a troškovi se nadoknađuju u visini cene mesečne pretplatne karte u gradskom, prigradskom, odnosno međugradskom saobraćaju.

"Dakle, zakon ne propisuje obavezu zaposlenog da za ostvarivanje svog zakonskog prava na troškove prevoza mora da podnosi rukovodiocu poseban zahtev ili račun", istakao je Sindikat.
MarketingNajnovije vesti