Foto: pixabay
Srbija

Sindikat prosvetara: Odložiti početak školske godine

Izvor: 
FoNet Pon, 24/08/2020 - 10:12Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije saglasio se da od prosvetnih vlasti treba zahtevati odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje. 
 
Kako je danas saopštio taj sindikat, razlozi za odlaganje početka školske godine su što lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole spreme za prijem učenika i nastavnika, kao i da sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa.
 
"Škole još nisu dobile redukovane nastavne planove i programe, nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika, a nema ni dovoljno izvršilaca za predložene modele nastave", navedeno je u saopštenju.
 
Glavni odbor Unije sindikata smatra da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar neki od navedenih problema reše, jer nas, kako su naveli "u suprotnom čeka početak školske godine kojoj će ubrzo biti i kraj".
 
"U haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, tako i Ministarstvo prosvete, bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent", saopštila je Unija sindikata. MarketingNajnovije vesti