Srbija

Sindikat “Sloga”: Minimalnoj ceni rada potrebna hitna korekcija

Izvor: 
013info Ned, 15/05/2022 - 09:29Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozvali su Vladu Srbije u tehničkom mandatu da hitno do kraja maja izvrši korekciju minimalne cene rada za drugu polovinu 2022. godine i od juna meseca istu značajno uveća. Sindikat navodi da zbog svakodnevnog porasta cena osnovnih životnih namirnica, energenata, komunalnih usluga i režija, ogromnoj većini radnika i njihovim porodicama preti, kako kažu, ozbiljna nemaština i glad.

“Ovo isključivo zahtevamo od Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer od takozvanih reprezentativnih sindikata u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) ne očekujemo ništa, budući da se oni ništa ne pitaju i da su od države kroz SES plaćeni statisti za davanje legitimiteta pred Međunarodnom organizacijom rada (MOR) da u Srbiji postoji socijalni dijalog, što je godinama unazad jedna velika laž i obmana”, navodi se u saopštenju USSS.

Dodaju da kada je reč o Uniji poslodavaca, ni od njih ne očekuju ništa, jer, kkao ističu, njima je uvek malo i oni bi uvek više profita, bez obzira na posledice po radnike koji im prave taj profit.

Sindikat naglašava i da se nemogućnost da se preživi sa sadašnjim minimalcem vidi na svakom koraku.

“Pojačava se nezadovoljstvo i preti da u narednom periodu nakon otrežnjenja od velike doze predizbornih obećanja o rastu životnog standarda i blagostanja preraste u ozbiljan haos i socijalni bunt, kako radnika tako i penzionera”, stoji u saopštenju.

Prema njihovim rečima, iako je Vlada delimično ograničila cene osnovnih namirnica i zamrzla cene goriva, u trgovinama, mesarama i na pijacama širom Srbije je sve poskupelo, a promena cena na rafovima prodavnica i u režijama je gotovo svakodnevna.

 
MarketingNajnovije vesti