Grejanje Foto: pixnio
Srbija

SINDIKAT SLOGA: Šta se dešava sa cenom ogreva? Ukoliko se nešto ne učini, građani će cvokotati

Izvor: 
013info Uto, 09/08/2022 - 11:58SIndikat Sloga je danas saopštio da zbog nestašice drva, uglja i peleta, koje svakim danom u Srbiji poprima sve dramatičnije razmere, tradicionalni dobavljači koji su godinama sa sindikatima sklapali ugovore o prodaji na rate masovno obaveštavaju sindikalne poverenike da neće sklapati ugovore, jer im se kažu ne isplati.

 

- Nestašica ogreva u Srbiji ozbiljno dostiže dramatične razmere, kod građana stvara opravdani bes, za šta je odgovorna isključivo vlast koja ništa ne čini da to spreči, kažu iz sindikata.

 

Oni dodaju da drva ima kod privatnih preprodavaca i na pojedinim stovarištima, koji za takozvani metar drva u oblicama naplaćuju i do 12.000 dinara, posebno u Vojvodini, cepana drva u paletama i do 25 hiljada, a tonu peleta od 50 do 60 hiljada dinara i to isključivo za gotovinu, takozvani keš.

 

- Ozbiljno sumnjamo da cena ogreva nema nikakve veze sa poskupljenjem energenata u svetu i ratom u Ukrajini, već isključivo od pojedinaca koji su osetili da mogu spekulativnim metodama doći do lakog i brzog profita. Zato, pored nedavne zabrane izvoza peleta zahtevamo od države da hitno reaguje i formira cenu ogrevnog drveta koja ne sme preći šest do sedam hiljada dinara po metru, pojača seču šuma i umesto gradnje nacionalnih stadiona i ulaganja u neke projekte koji nisu od prioriteta za svako isečeno drvo zasadi dve do tri nove mladice., saopštava Sindikat Sloga.

 

 

 

Oni su zatražili vanrednu inspekcijsku kontrolu u JP „Srbijašume“ i kontrolu stovarišta po Srbiji koja prodaju drva po enormnim cenama kako bi se iskontrolisalo i ispitalo poreklo drveta koje ovih dana dostiže rekordne cene.

 

- Imamo razloga da verujemo da tu nešto nije u redu, budući da se u JP „Srbijašume” svakodnevno vrši seča i izvoz drveta koja se pravda isporukom licima koja su se prethodno upisala u spiskove, dok je novi upis obustavljen. Ukoliko se nešto po ovom pitanju ne učini, građani će cvokotati, masovno uključivati grejalice i TA peći i napraviti potpuni energetski kolaps u snabdevanju strujom. A onda, kako bi se ugrejali, slede protesti i demonstracije, jer je zimi uvek bilo više šetača., objašnjavaju iz sindikata.

 

 
MarketingNajnovije vesti