Novac
Srbija

Sindikati će tražiti da minimalac bude bar 35.000 dinara

Izvor: 
Politika Uto, 04/08/2020 - 10:24Pregovori države, sindikata i poslodavaca o novoj minimalnoj ceni rada za 2021. godinu još nisu zvanično počeli, ali bi prvi neformalni sastanak o toj temi mogao da bude održan već krajem ove sedmice.   
 
Kako piše "Politika", sindikati uveliko pripremaju svoje predloge, dok su u Savezu samostalnih sindikata Srbije čak prilično konkretni. Već sada znaju da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod 35.000 dinara. Trenutno on iznosi 30.022 dinara, tj. 172,54 dinara (neto) po radnom satu. 
 
Duško Vuković, potpredsednik ovog saveza, ističe da sindikat ostaje pri stavu da treba da se izjednači minimalna cena rada sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 37.500 dinara. Vuković kaže da će iz tog razloga tražiti povećanje od najmanje 17 odsto.
 
U UGS "Nezavisnost" ne istupaju u javnost sa konačnim idejama u vezi sa predlogom nove cene minimalca. Ističu da su pripremili predlog cena koji još nije prošao organe sindikata, zbog čega i ne iznose detalje. Кažu da se i dalje stremi tome da u narednom periodu minimalna zarada bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom. 
 
Ipak, u ovom sindikatu smatraju da nije realno očekivati da se ove godine potrošačka korpa i minimalac izjednače, ali da bi trebalo da se nastavi ka tom cilju, prenosi "Politika". 
 
Minimalac od 30.022, koji važi od 1. januara 2020, veći je za 11,1 odsto u odnosu na lane, a važiće do kraja ove godine. 
 
Inače, predstavnici vlasti su se bili pohvalili kako je to najznačajnije povećanje minimalne zarade, ali porast minimalca za 3.000 dinara nije preterano obradovao ni sindikate ni poslodavce, jer su prvi tražili povećanje za najmanje 20 odsto, a drugi pet do šest procenata. 
 
Od oko 2,1 miliona zaposlenih, na minimalnu zaradu u Srbiji može da računa oko 350.000 radnika, koji čine više od 15 odsto ukupnog broja zaposlenih. MarketingNajnovije vesti