Protest Foto: UGS Nezavisnost
Srbija

Sindikati pozvali radnike da se "opasulje", protest i ispred Jure

Izvor: 
Beta/N1 Ned, 01/05/2022 - 13:28Predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" pozvali su danas sa Prvomajskog skupa na Trgu Nikole Pašića u Beogradu radnike da se sindikalno oganizuju.

 

Predsednica tog sindikata Čedanka Andrić je na skupu pod nazivom "Opasulji se - organizuj se u sindikat" rekla da je "to jedini način da zaštite svoja prava".

 

Ona je rekla da se u narodu podrazumeva da je potrebno da se neko dozove pameti, a da bi u ovom slučaju to podrazumevalo da se radnici organizuju u sindikat.

 
Prema njenim rečima tri su ključna cilja ovog sindikata - bezbedni rad, kolektivni ugovori i dostojanstvena zarada.

 

"Politika niskih zarada je oterala radnike iz Srbije. Nećemo se zaustaviti u svojoj borbi dok radnici ne budu imali dostojanstvene zarade", rekla je Andrić.
 
 
Protest i ispred Jure
 
Članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije organizovali su Prvomajski protest u Leskovcu. Glavna parola protesta je "Naš stav - poštujte Ustav", prenosi N1.
 
"Pre 136 godina radnici u Čikagu su se pobunili za 'tri osmice'. Borba od tada traje. Danas, posle tolikih godina, mi se u Srbije borimo za te tri osmice", kazao je predsednik SSSS Ljubiša Orbović Orbović okupljenima ispred fabrike "Jura" u Leskovcu.
 
Kako je pojašnjeno, protest ispred ove fabrike je organizovan "zato što je u Juri nemoguće organizovati sindikat, a oni koji su to i hteli, završavali su sa otkazom, i pre nego sto su uspeli da ga formiraju".
 
Kako javlja reporter N1, na skupu nisu viđena obeležja leskovačkih sindikalista, dok niških i beogradskih jesu.
 
Okupljanje članova sindikata započelo je na gradskom trgu, odakle su se uputili ka fabrici "Jura".
 
 
 MarketingNajnovije vesti