Radnici na građevini Foto: pixabay/ilustracija
Srbija

Sindikati zabrinuti za bezbednost na radu

Izvor: 
Tanjug Pon, 27/04/2020 - 17:18Savez samostalnih sindikata Srbije saopštio je danas da se Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu ove godine obeležava u uslovima u kojima prioritet imaju zaštita života, zdravlja i sigurnosti radnika i svih građana od korona virusa.

Poručuju da su sindikati širom sveta zabrinuti što su već do sada milioni radnika izgubili posao zbog pandemije korona virusa, a da najviše zabrinjava to što se zaposlenima koji i u ovim uslovima rade ne obezbeđuju lična sredstva zaštite, zdravstveno prihvatljivi i sigurni uslovi rada.

U saopštenju SSSS navodi da zbog socijalne distanciranosti i izolacije nisu moguće masovnije sindikalne kampanje i akcije, ali da će SSSS na prigodan način, elektronskim kampanjama i saopštenjem, obeležiti ovaj, kako navode, važan dan.

Epidemija Kovid-19 je aktuelizovala, kako kažu, opravdane kritike sindikata na dosadašnje umanjenje stopa doprinosa za zdravstvo.

Podsećaju na dugogodišnju inicijativu SSSS da se zabrani rad nedeljom u trgovinama Srbije.

Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu, koji se obeležava 28. aprila, ujedno je je i dan sećanja na radnike koji su tragično izgubili život na radnom mestu, a u Srbiji je od 2010. to i Nacionalni dan bezbednosti i zdravlja na radu.
MarketingNajnovije vesti