Fudbalska lopta Foto: pixabay
Srbija

SK: UEFA istražuje sumnje na dve nameštene utakmice u Srbiji, pod istragom i pojedini fudbaleri

Izvor: 
Sport klub Ned, 11/04/2021 - 15:56

UEFA je dostavila Fudbalskom savezu Srbije podatke potkrepljene ozbiljnim sumnjama o nameštanju dve utakmice u domaćim takmičenjima.

Na osnovu praćenja uplata u kladionicama u Evropi i Aziji, nadležni predstavnici evropske fudbalske federacije identifikovali su ozbiljne anomalije i prosledili obimnu dokumentaciju u kancelariju Fudbalskog saveza Srbije na beogradske Terazije, saznaje Sport klub.

 
Pažnju UEFA skrenule su enormne novčane svote uplaćene u kladionicama, na oba susreta.
 
Kako se sumnja, fudbaleri dva tima obezbedili su prednost protivničkim kolegama i zainteresovanim kladioničarima znatne prihode. Reč je o utakmicama odigranim u martu ove godine - prva početkom, druga krajem meseca.
 
Prema dostavljenim izveštajima i na osnovu igara i koeficijenata, slučajevi su različito tretirani.
 
Jedan od njih, kako saznaje SK, definisan je kao alarmantan, zbog velikog broja uplata na Dalekom istoku. Akteri su se potrudili, prema sumnjama iz UEFA, da neposredno zainteresovanim stranama, u takozvanom "klađenju uživo", na direktan način, omoguće isplatu značajnijih novčanih sredstava po više osnova, navodno, čak i konačnog rezultata.
 
Postupak analize sumnjivih utakmica dugo je trajao. Ne odnosi se samo na parametre klađenja, već i učešće pojedinih fudbalera u igri, posebno golova obeleženih kao – simptomatično jednostavnih. 
 
Dostavljeni su i snimci sa spornih mečeva i još nekoliko potencijalno nerazumljivih i kontraproduktivnih poteza, direktno projektovanih u oslikavanju konačnih ishoda.
 
Analitičari zaduženi za sektor praćenja dojavljenih utakmica čak su i evidentirali nekoliko fudbalera po sumnjom. Navodno, pojedini od njih imaju bogat dosije takvih utakmica, jer su akcijama, mimo fer-pleja i sportskog duha, bili skloni i u ranijim klubovima. Taksativno su imenovani, u izveštajima dostavljenim nadležnim u Fudbalskom savezu Srbije, zajedno sa njihovim bivšim klubovima.
 
Predmeti su u rukama Svetislava Bate Đurovića, početkom godine imenovanog oficira za integritet Fudbalskog saveza Srbije. Nekadašnji policajac i načelnik SBPOK-a, u saradnji sa članovima Disciplinske komisije FSS, zatražiće izjašnjavanje klubova i fudbalera pod sumnjom. Potom sledi odluka o visini kazne.
 
Prema Disciplinskom pravilniku, korišćenom i proteklih godina, ukoliko se dokažu sumnje u povezanost klubova i fudbalera sa kladionicama, moguće su enormno visoke novčane kazne i oduzimanje bodova. Posebno interesantno u ovom slučaju – za ponovljene prestupe predviđena je ultimativna sancija od minus šest, do 15 bodova.
 
Zanimljivo da je oficir Đurović, prošlog petka (2. aprila), po službenoj dužnosti, pratio utakmicu lučanske Mladosti i niškog Radničkog. Na osnovu dojava o uplatama u kladionicama našao se na stadionu u Dragačevu, međutim, susret u kojem je domaćin posle odmora sa lakoćom stigao do pobede od 4:1 nije evidentiran pod konkretnim sumnjama.
 

MarketingNajnovije vesti