Skupština slobodne Srbije
Srbija

Skupština slobodne Srbije predala četiri zahteva vlastima

Izvor: 
013info Pon, 10/01/2022 - 21:36Skupština slobodne Srbije, organizator decembarskih blokada u Srbiji zajedno sa SEOS-om i pokretom Kreni-promeni, iznosi zahteve vlastima u vezi sa pitanjima zaštite građana, njihovih prava i imovine, kao i zaštite životne sredine garantovane Ustavom Republike Srbije, saopšteno je iz Skupštine slobodne Srbije. Oni dodaju da se sa svojim zahtevima pridružuju svim ekološkim organizacijama u daljim aktivnostima, protestima i građanskoj neposlušnosti.

 

„Prvo, zahtevamo poništavanje Vladine Uredbe o prostornom planu na osnovu koje je izvršena prenamena poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, a koju je platila kompanija Rio Sava. Pokrenućemo pitanje ustavnosti procedure u kojoj je Uredba pokrenula dešavanja na terenu bez učešća Narodne skupštine u izglasavanju prostornog plana“, navode.

Kao drugo, oni traže moratorijum na svaki novi rudarski projekat sve do donošenja Zakona o odgovornom rudarenju, u kojem će se ta oblast potpuno urediti jasnim i transparentnim procedurama učešća relevantnih ministarstava (uključujući Ministarstvo za zaštitu životne sredine), ekoloških udruženja, kao i stručne i naučne javnosti.

„Smatramo da se samo na ovaj način mogu potencijalno ostvariti projekti koji ne nose rizik za dugoročni opstanak i prosperitet stanovnistva, narušavanje životne sredine, imovine građana i pomažu socio-ekonomski prosperitet države Srbije“, navodi se u saopštenju.

Naredni zahtev, kako navode, je otvaranje svih ugovora koje je država Srbija potpisala sa kompanijama koje planiraju ili već rade unutar granica naše zemlje, a nanose veliku štetu životnoj sredini i zdravlju građana.

"Takvi ugovori pripadaju dvema skupinama poslovanja – projekti iskorišćavanja resursa (rudarenje) i industrije koje zagađuju životnu sredinu korišćenjem prljavih tehnologija", treći je zahtev Skupštine slobodne Srbije, dok kao četvrtvo zahtevaju povlačenje svih policijskih prijava građanima koji su učestvovali u blokadama, budući da su ti građani koristili svoja Ustavom garantovana prava i nisu bili u prekršaju.

 
MarketingNajnovije vesti