Foto: Vlada Republike Srbije
Srbija

Slaganje kockica nove Vlade: (Ne)ko ostaje bez fotelje?

Izvor: 
Euronews Srbija Sub, 13/08/2022 - 22:29Prvi obrisi kao i vreme kada bi mogla biti formirana izvesniji su nakon što je predsednik Srbije i lider SNS izašao sa potencijalnim imenima kandidata za premijera, kao i očekivanjem da vlada bude formirana u periodu nakon povratka sa nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu koja će biti održana 18. avgusta, piše Euronews Srbija

 

Prema tim najavama, Srbija bi novu vladu mogla da dobije krajem avgusta ili u danima nakon toga, oko četiri meseca nakon što su izbori održani.

Krajnji rok za formiranje vlade inače je početak novembra, ali je za očekivati da će posao oko novog kabineta budućeg premijera biti završen ranije. Za sada se zna da bi na poziciji mandatara mogli da se nađu aktulena premijerka Ana Brnabić, dosadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kao kandidati SNS ili treća osoba koja bi došla na predlog koalicionih partnera naprednjaka, čiji bi izbor SNS morao i da odobri. 
 
Istovremeno, izvesna je većina koju će uz Savez vojvođanskih Mađara, po svemu sudeći činiti i Socijalistička partija Srbije.
 
Premijer i druga otvorena pitanja
 
Mada analitičari koji su govorili za Euronews Srbija smatraju da bi rasplet situacije u kome Brnabić nije na premijerskom mestu bio iznenađenje, očekuje se da će čak i u tom slučaju ona obavljati jednu od važnih funkcija u vladi.
 
Politikolog Nikola Parun jedan je od onih koji očekuju da će sadašnja premijerka zadržati poziciju.
 
"Mesto predsednice Vlade verovatno će zadržati Ana Brnabić, jer je ona optimalno rešenje za SNS u ovoj unutrašnjoj i spoljnopolitičkoj situaciji, a sve drugo bi bilo iznenađenje", naveo je Parun za Euronews Srbija.
 
Ono što, međutim, ostaje otvoreno jesu pitanja budućeg kadra u Nemanjijoj 11, i konkretnije ko će biti nova lica, kao i da li će neki ode dugogodišnjih ministara koji sve vreme vlasti SNS učestvuju u izvršnoj vlasti na visokim pozicijama i dalje ostati. Mnoga od imena iz redova SNS koja su se pominjala u jednoj od ove dve opcije, već su se oglasila po pitanju svog angažmana u budućoj vladi, ali reč je o procesu koji je i dalje "živ", i niko od sagovornika Euronews Srbije ne može da isključi iznenađenja - bilo da su u pitanju ulasci u novu vladu, ili izlasci iz nje. 
 
Nova imena u Nemanjinoj 11?
 
Spekulišući imenom Siniše Malog kao novog premijera, u javnosti je nametnuto i pitanje preuzimanja njegove aktulene uloge u Ministarstvu finansije, koje vode. U tom smislu, pominjalo se da bi dogogodišnja guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković mogla da se nađe ne čelu tog ministarstva, što je i bilo jedno od pitanje koje su joj nedavno novinari postavili. Tabaković je, međutim, upravo pre dva dana, mogućnost da se nađe na ministarskoj poziciji praktično odbacila. Kako je rekla, sebe vidi isključivo na mestu guvernera NBS, piše Euronews Srbija.
 
Međutim, ime Jorgovanke Tabaković nije jedino koje se pominjalo kao novo u budućem sazivu u Nemanjinoj 11. Budući da je formiranje beogradske vlasti i izborom Aleksandra Šapića za gradonačelnika, doskorašnji zamenik gradonačlenika Beograda i dugogodišnji važan činilac gradske vlasti Goran Vesić napustio te strukture, analitičari tumače da je za očekivati da se on nađe u novom ministarskom sastavu. 
 
Sam Vesić je prošlog meseca rekao da ne zna da li će biti ministar i da će o tome odlučiti predsednik Vučić i mandatar.
 
Politikolog Cvjetin Milivojević rekao je za Euronews Srbija da očekuje da se Vesić nađe u vladi.
 
"On je čovek koji je prepoznat kao čovek dinamike, aktivizma. Kada je Šapić postao graodnačelnik ukazivalo je da će Vesić biti na nekoj višoj poziciji. On ima kontinuitet koji je Vučiću bitan", smatra Milivojević.
 
Uz Vesića, još jedno ime se od početka pojavljuje na svim "spiskovima" za Nemanjinu 11, a reč je o dr Danici Grujičić, koja je bila prva na parlamentarnoj listi SNS na izborima.
 
Analitičari sa kojima je Euronews Srbija razgovarao ukazuju i da, ukoliko se Vučević ne nađe na premijerskom mestu, nije isključeno da obavlja neku drugu važnu funkciju u novoj vladi. Sam Vučević je ranije, odgovarajući na pitanja o sukobu interesa zbog funkcije gradonačelnika i poslanika u skupštini, odgovorio da će se u zakonoskom roku opredeliti za jednu od funkcija i da "sigurno neće raditi oba posla, a "možda ni jedan od ta dva posla, jer se to nikada ne zna u politici".
 
(Ne)ko ostaje bez fotelje?
 
Međutim, tamo gde nova imena ulaze u vladu, po pravilu se priča i o onima koja iz nje mogu da izađu. Ključno pitanje koje je u javnosti tim povodom pominjano jeste hoće li oni ministri koji su tokom deset godina vlasti SNS sve vreme bili na funkcijama, u ovom krugu da "odobre", a među njima su i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar...
 
Da će biti onih ministara koji će ostati bez fotelje govorio je i predsednik Srbije kada je, bez preciziranja o kojim i kakvim ministrima je rel, istakao da "veliki deo vlade biti neki drugi ljudi".
 
Programski direktor Demostata Zoran Panović naveo je da će percepcija nekih ministara biti važna za to da li će biti u novoj vladi u kojem resoru.
 
"Gde će biti Vulin, Mihajlović, Nenad Popović, da li će biti... Vrlo je bitna ta simbolika ministara, uz sve to su i te tenzije međusobne", naveo je Panović.
 
Parun, međutim, navodi da se ne očekuju "radikalne promene u sastavu", već personalne.
 
"Imajući u vidu važnost uticaja i interesovanje SAD za prilike na Balkanu, u ovom trenutku je teško zamislivo da Stefanović ne bude na nekoj od ključnih političko-bezbednosnih pozicija", rekao je Parun za Euronews Srbija.
 
S druge strane, Cvjetin Milivojević smatra da bi ministri poput Stefanovića ili Vulina mogli da budu zamenjeni onima koji su slično orijentisani.
Pitanje koje je dobilo odgovor

Međutim, u nizu pitanja koja se nameću kad je reč o novoj vladi, jedno je praktično dobilo odgovor. Naime, već nakon prvih rezultata izbora, glavno pitanje o budućoj vlasti bilo je da li će dosadašnja vladajuća koalicija to nastaviti da bude i narednih godina, odnosno da li će kontinuitet na vlasti nastaviti Socijalistička partija Srbije.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić je za sada predsednik poslaničke grupe SPS-a, ističući da se nada da će se saradnja sa SNS-om nastaviti i u pogledu formiranja vlade. Dilemu je u izvesnoj meri sinoć razrešio sam Vučić kada je naveo da je njegov predlog da se nastavi sa SPS, kao i da će oni dobiti jednu odgovornu funkciju. O kojoj funkciji je reč, nije precizirao.

A upravo je pitanje čemu bi ta stranka mogla da se nada kada su u pitanju pozicije ključno bilo i u tumačenjima analitičara, a u kontekstu njihovog boljeg rezultata na ovogodišnjim izborima u odnosu na prethodne.

"SPS će da bude zadovoljan šta god da dobije, sve dok opstaje kao nezavisni entitet. Odluka je na SNS-u, a rezonski je da zadrže SPS kao partnera i u narednoj Vladi, dok će manjine i u ovom mandatu dobiti kontrolu nad lokalnim sredinama odakle dolaze i još po koje mesto 'po dubini'", rekao je Nikola Parun.

 
MarketingNajnovije vesti