Liturgija SPC MPC printscreen
Srbija

SPC priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

Izvor: 
RSE Uto, 24/05/2022 - 12:33Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) gospodin Porfirije na današnjoj zajedničkoj liturgiji SPC i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) - Ohridske arhiepiskopije u Skoplju priznao je autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

On je u svom govoru rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obaveštene sve ostale pravoslavne kanonske crkve, piše Radio slobodna Evropa.

Patrijarh SPC Porfirije očekuje da sve pomesne crkve prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

"Braćo i sestre, sigurni smo da će i druge pomesne crkve dočekati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije", rekao je patrijarh Porfirije.

Liturgija je održana na dan Svetih slovenskih prosvetitelja Kirila i Metodija.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio je članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti MPC.

"Crkva nije savez mesnih crkava, nego je uvek bila jedna i jedinstvena i ujedinjena Duhom Svetim, kao jedno i jedino telo čovečanstva. Zaista, Crkva jeste podeljena na manje geografske jedinice koje se poklapaju s političkim granicama koje ovaj svet povlači kako bi joj olakšao vodstvo", rekao je arhiepiskop Stefan.

Današnja zajednička liturgija u Skoplju nastavak je otopljavanja odnosa dve crkve, započetog zajedničkom liturgijom u četvrtak prošle nedelje u hramu Sv. Save u Beogradu.

Obe zemlje i dva crkvena naroda označili su ovu liturgiju kao istorijski čin, čime je potvrđeno prevazilaženje 55-godišnjeg raskola između SPC i MPC Ohridske arhiepiskopije i obnavljanje kanonskog i evharistijskog opštenja.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala za kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju.

 

 
MarketingNajnovije vesti