Foto: pixabay
Srbija

Spreman predlog za izmenu zakona o udžbenicima

Izvor: 
013info Čet, 29/04/2021 - 20:33Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je danas da je spreman predlog izmena i dopuna Zakona o udžbenicima, koji predviđa uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa za osnovnu i srednju školu i da će se vrlo brzo naći na sednici Vlade, a potom i u parlamentu.

Ružić je, odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe svoje Socijalističke partije Srbije u Skupštini Đorđa Miliževića, rekao kako je predviđeno da udžbenike od posebnog nacionalnog interesa čine oni srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.

Apropo onog što je predsednik Republike Aleksandar Vučić inicirao u smislu izdavanja nacionalnih udžbenika, identiteskih, koje prepoznaje normativni okvir Saveta Evrope, mislim da je to dobra ideja. Mi smo formirali radnu grupu koja bi tretirala da udžbenike srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije štampaj javni izdavač – Zavoda za udžbenike, u nekom narednom periodu, objasnio je Ružić.

On je podsetio da je 2003. godine „na mala vrata“ omogućeno da udžbenike iz tih predmeta štampaju drugi izdavači.

Kako je istakao, ti udžbenici ne smeju biti samo identitesko pitanje, nego i pitanje od nacionalnog interesa, „i u tom fonu je predsednik Republike i inicirao tu ideju“.

 MarketingNajnovije vesti