Novac Foto: pixabay
Srbija

Srbija će pomoći domaćim preduzećima pogođenim sukobima u Ukrajini

Izvor: 
RTS Čet, 19/05/2022 - 22:06Vlada Srbije usvojila je Zaključak o Aneksu 2 Osnovnog ugovora o garanciji Republike Srbije za kreditiranje privrede usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti kovida.
 
To će, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, pomoći domaćim preduzećima čije je poslovanje usmereno na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije.
 
Ministar Mali je objasnio da je reč o podršci za oko 1.400 preduzeća, koja će imati mogućnost da koriste drugu garantnu šemu za refinansiranje obaveza iz prve garantne šeme, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.
"Ratna dešavanja u Ukrajini su dovela do promena okolnosti koje se nisu mogle predvideti izbijanjem pandemije. To paralelno negativno utiče na privrednu aktivnost, naročito subjekata čija je poslovna aktivnost direktno ili indirektno vezana za izvoz i uvoz robe i usluga i koji imaju razvijenu i pretežnu privrednu saradnju sa privrednim subjektima iz Ukrajine, Ruske Federacije i Belorusije", naveo je Mali.
 
Prema njegovim rečima, Vlada je odlučila da im pomogne, a za realizaciju Zaključka nije potrebno obezbediti novac u budžetu Srbije.
"Dakle, bankama je omogućeno zaključenje aneksa ugovora kojim će korisnici kredita moći da refinansiraju obaveze iz prve garantne šeme, a sve u cilju poboljšanja otplatnih kapaciteta tih subjekata", naveo je ministar finansija.
 
Napomenuo je da deluje da je ova pomoć mala, ali da će mnogo značiti preduzećima čije je poslovanje pogođeno sukobima u Ukrajini.
 
Kako je podsetio, proglašenjem vanrednog stanja u Republici Srbiji u martu 2020. godine, usled pandemije virusa korona, a u cilju ublažavanja ekonomskih i finansijskih posledica, država je preduzela mere podrške privredi koje su imale za cilj povećanje likvidnosti privrednih subjekata.
 
 MarketingNajnovije vesti