Sporet na gas Foto: pxhere
Srbija

Srbija i dalje dobija gas iz Rusije bez prepreka, izvesno da će cena rasti

Izvor: 
N1 Sub, 30/04/2022 - 23:49Srbija i dalje bez prepreka dobija gas kupljen od Rusije preko Bugarske.

 

Ta situacija bi mogla lako, u ova turbulenta vremena da se promeni. Vlast uverava da ima plan i da ne treba da brinemo do kraja godine. Ipak, za sada je sve u nivou planova. Sasvim je izvesno, međutim, da će cena gasa, a i struje biti viša u bilo kom slučaju.

Ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović, nakon sastanka sa britanskom ambasadorkom, rekla je da je dugoročni plan diversifikacija dobavljača gasa i da se sledeće godine počne sa izgradnjom novog podzemnog skladišta, piše N1.

 
Da je to potrebno uraditi i smanjiti ekskluzivnost ruskog gasa, stručnjaci su godinama upozoravali. Dragan Šormaz, poslanik SNS, smatra da je potrebno da se Srbija obrati Briselu i proba da uđe u kvote za nove nabavke gasa.
 
"Ako nam, a ne vidim zašto bi nam Rusija zavrnula gas. Nije Nemačkoj, što bi nama, a Nemačka im je uvela sankcije i isporučuje Gepard tenkove Ukrajini", rekao je.
 
Osim što u ovom trenutku Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa i ruskih maršruta transporta tog gasa, Srbija je u procesu dogovoranja uslova za produžetak ugovora. Postojeći, već produženi za pola godine, ističe u junu. Pored toga, gas i nafta za Rusiju nikada nisu bili čisto poslovni ugovori, uvek je postojao politički podtekst. A politika se od početka rata u Ukrajini rapidno menja, navodi se u tekstu N1.
 
"Vi ste imali sve vreme situaciju da se gas iz Rusije nije kupovao po tržišnim principima. Vi ste imali jednu situaciju na berzi i one jesu bile referentne za dogovor sa Rusijom, ali je dogovor sa Rusijom uvek bio politički. Ako imate bolju pregovaračku moć da ste vi Nemačka ili neka veća zemlja dobićete bolju cenu. Tek u poslednjih nekoliko godina Evropa je počela da nastupa zajednički i uspela je u nekim zemljama da spusti tu cenu", kaže ekonomista Goran Radosavljević.
 
Da će cena u svakom slučaju biti veća, jasno je - svi faktori koji na visoku cenu utiču već su duže vreme prisutni.
 
Opširnije na N1.
 
 MarketingNajnovije vesti