Nuklearka u Zaporožju Foto: wikimedija/Ralf1969
Srbija

Srbija ima spreman plan u slučaju havarije u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Izvor: 
RTS Uto, 27/09/2022 - 10:36Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu siugrnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov rekao je za RTS da se zbog trenutne situacije u Zaporožju vrše merenja i gleda svakodnevno šta se dešava u okruženju. Onoga trenutka ukoliko dođe do bilo čega ozbiljnog, mi ćemo reagovati, posavetovaćemo građane, imamo plan u slučaju akcidenta, napomenuo je Velinov i dodao da ne treba kupovati jod.

Međunarodna Agencije za atomsku energiju u Beču upozorava – oko zaporoške nuklearke treba hitno napraviti zaštitnu zonu.

Prvi čovek te Agencije potvrdio je da su počele konsultacije sa predstavnicima Ukrajine i Rusije o tom pitanju.

Srbija je članica Agencije koja broji 175 zemalja i prati sva dešavanja koja se tiču nuklearne bezbednosti.

Sve odluke, sve propise Međunarodne agencije za atomsku energiju kao i njene aktivnosti prati Direktorat za nukelarnu sigurnost Srbije.

Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu bezbednost i sigurnost Srbije Slađan Velinov rekao je za RTS da Srbija meri nivo radijacije.

„Mi merimo godišnjim moritoringom, ali zbog trenutne krize merimo i gledamo svakodnevno šta se dešava u okruženju“, rekao je Velinov, piše RTS.

Evropske merne stanice pokazuju nama bilo šta da se desi – mi ćemo iste sekinde reagovati. Ako dođe do nestanka struje, bilo čega na samoj stanici u Zaporožju, pratićemo okolne stanice koje su u krugu od par kilometara i onda ćemo videti da se bilo šta dešava, objasnio je Velinov.

Odgovarajući na pitanje koliko Srbija ima mernih stanica i da li su rezultati zračenja dostupni javnosti, Velinov kaže da su rezultati dostupni na njihovom sajtu a da Srbija ima devet stanica.

Od Evropske komisije dobili smo projekat a početkom sledeće godine dobićemo još 33 stanice jer nam je cilj da pokrijemo sve veće gradove u Srbiji, da obnovimo ceo sistem i da ga modernizujemo baš zbog bezbednosti koja je neophodna i zbog praćenja celog sistema.

Ukoliko dođe do akcidenta, koliko su građani u opasnosti

Velinov kaže da „ako dođe u samom Zaporožju, daleko je to od nas“.

„Nema potrebe za brigom. Mi ćemo tog trenutka ako se nešto desi korigovati, radićemo kontrolu hrane koja dolazi odande i kontrolu vode, inače nema potrebe za kupovinom joda, to je preko 2.000 kilometara“, ukazao je Velinov.

„Ove godine smo uveli džej-rodov sistem, on pokazuje ukoliko dođe do bilo kakvog zračenja a ubace se meteorološki podaci – kuda ide oblak, šta se dešava – daje nam sve aspekte šta možemo daočekujemo i kako da se ponašamo“, objasnio je Velinov.

Kakva je prcedura u slučaju nekog nuklearnog akcidenta

„U slučaju da dođe do bilo kakvog nukelarnog incidenta samo slušajte naše informacije. To je osnovno i glavno, jer jedino mi imamo prave i nformacije što se tiče takvih stvari“, podvukao je Velinov.

Velinov je rekao da u Beču imaju bilateralne sastanke sa potpisnicima ugovora sa zemljama u okruženju.

„Sutra ću imati sastanke sa Mađarima i znaćemo tačno šta se dešava kod njih u Pakšu. Oni će videti kakva su naša merenja što se tiče radioaktivnosti, kompelktan monitoring i da oni nama daju“, kaže Velinov.

Imamo multilateralni sastanak sa svim državama stare Jugoslavije, hoćemo pograničnu saradnju da ubrzamo, hoćemo da nam sve ide brže, jedan poslovni odnos koji treba da nam bude svakodenvnica, dodao je Velinov.

Velinov je poručio građanima da nema potrebe za brigu.

„Pratimo sve, gledamo, prave infomacije koje dođu, doći će od nas, onoga trenutka ako dođe do bilo čega ozbiljnog, mi ćemo reagovati, posavetovaćemo, imamo plan u slučaju akcidenta“, zaključio je Velinov.
MarketingNajnovije vesti