Nemačka zastava Foto: pxhere
Srbija

Srbija od nedelje ponovo na nemačkom spisku visokorizičnih zemalja

Izvor: 
Beta/013info Pet, 03/09/2021 - 16:00Nemačka će od nedelje, 5. septembra, ponovo uvrstiti Srbiju u spisak zemalja visokog rizika od zaraze koronavirusom, saopštio je danas berlinski Institut za javno zdravlje Robert Koh.

Na spisak, koji se redovno ažurira svake nedelje u skladu sa incidencom u pojedinim zemljama, pored Srbije će biti dodate i Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestinska samouprava i Šri Lanka.

Time automatski stupa na snagu i upozorenje nemačkog ministarstva spoljnih poslova nemačkim građanima da od 5. septembra izbegavaju sva turistička i ne nužno neophodna putovanja u Srbiju.

Istovremeno, građani koji su u periodu od deset dana pre ulaska u Nemačku boravili u nekoj od država sa spiska visokorizičnih, dužni su da se odmah po dolasku u Nemačku upute u desetodnevnu samoizolaciju.

Taj kućni karantin može biti prevremeno okončan ako preko za to predviđenog portala dostave potvrdu da su vakcinisani, da su preboleli kovid19, ili negativni test na koronavirus, navodi se na sajtu nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

Nakon što je ažurirala spisak zemalja ili područja sa visokim epidemiološkim rizikom od kovida19 i Rumunija je uvrstila Srbiju na "crvenu listu", koja stupa na snagu od 5. septembra

 
MarketingNajnovije vesti