pismo Foto: pxhere
Srbija

Srbija potpisala deklaraciju o "neopravdanoj i nezakonitoj" invaziji Rusije na Ukrajinu

Izvor: 
Beta Sub, 21/05/2022 - 22:32


Zemlje jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile su na godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale "nezakonitom i neopravdanom agresijom".
 

One su time izrazile predanost "suverenitetu, nezavisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu" Ukrajine.

 

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), prenosi danas Hina.

 
U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za buduću međusobnu saradnju pod pokroviteljstvom Evropske komisije, a prva tačka bila je vezana za rat u Ukrajini.
 
"Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica (…)", piše u deklaraciji.
 
Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njome iskazan načelni politički stav zemalja potpisnica.
 
Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, na kojem su učestvovali državni sekretari ministarstva spoljnih poslova.
 
Predstavnik Srbije, zemlje koja Rusiji nije uvela sankcije, nije bio dostupan za komentar neposredno nakon sastanka.
 
 MarketingNajnovije vesti