Penzija Foto: pixabay
Srbija

Srpske penzije po švajcarskom modelu? Odluka u septembru

Izvor: 
Tanjug Uto, 27/08/2019 - 16:22Odluka o tome da li će penzije biti povećavane po tzv. švajcarskom modelu biće doneta polovinom septembra.

To je najavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević.

"Postoje razmišljanja da se u zakonu definiše formula i za sada postoji predlog da to bude po švajcarskom modelu. Videćemo šta taj model tačno podrazumeva", rekao je Đorđević.

Dodao je da bi, kada bi se sada taj model primenio, penzioneri dobili više u odnosu na inflaciju, odnosno to povećanje bi bilo iznad povećanja cena na malo čemu vlada teži pošto je cilj da penzije budu ne samo nominalno već i realno povećane.

"Taj model zahteva izmenu Zakona o PIO, tako da - videćemo. Već 15. spetembra ili posle toga saopštićemo kakvu smo odluku doneli", dodao je Đorđević.

Švajcarski model bi značio da će penzije za ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Đorđević je naglasio da penzioneri zaslužuju da njihov materijalni položaj bude bolji i da će svakako imati povećanje veće od 3,5 ili četiri odsto, koliko iznosi rast troškova života.

"Ako pogledate od 2000. do 2012, penzije su bile povećavane na bazi zaduživanja i nisu bile realno povećavane. Pričalo se da se povećavaju penzije 10 odsto, a inflacija i kretanje cena na malo je bila nekih 20 odsto. Ako je sada kretanje inflacije i cena na malo i troškova života recimo četiri ili 3,5 odsto, mi želimo da to bude više od toga, da penzioneri realno osete da imaju povećanje penzija", naglasio je Đorđević.
MarketingNajnovije vesti