Srbija

Šta bi bilo kad bi bilo: 827.486 đaka, više od 1,6 miliona antigenskih testova nedeljno

Izvor: 
Kurir Čet, 16/09/2021 - 09:34


Pošto je ministar prosvete najavio mogućnost da se đaci testiraju dva puta sedmično, mediji su izračunali koliko bi za to bilo potrebno testova.

Ministarstvo na čijem je čelu Branko Ružić je, doduše, naknadno dalo pojašnjenje da takav plan nije još uvek usvojen i da njegova realizacija zavisi od mnogo faktora.

Pa ipak, mediji su se pozabavili pitanjem koliko bi za takav poduhvat bilo potrebno testova. Naime, Kurir je izračunao da je u školama ove godine upisano 827.486 đaka, i to 560.464 u osnovnim i 267.022 u srednjim.

Dakle, trebalo bi oko 1,6 miliona antigenskih testova nedeljno ili više od šest miliona mesečno, prema gruboj proceni.

Da li će i oni biti testirani, koliko bi testiranje svih đaka koštalo, jer nabavnu cenu testova ne znamo, ima li Srbija kapaciteta, pa i kadrova da to izvodi dva puta nedeljno, ređaju se pitanja, na koja još nema odgovora.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, podržava Ružićev predlog, ali i ističe da su oni testiranje svih đaka tražili još pred početak školske 2020/21.

"Tražili smo prošle godine, kada još nismo imali vakcine, da svi đaci i svi zaposleni budu testirani kako bismo svi zdravi krenuli u školu i rečeno nam je da je to preskupo i samim tim neizvodljivo. Ali bez opšteg testiranja u suštini nećemo moći ni da nastavimo školu. Ono bi smanjilo mogućnost zaražavanja, a kako bi se izvodilo i svi drugi detalji, to je pitanje za ministra prosvete. Zašto je to rekao ako nemamo kapacitete da i izvedemo", kaže za Kurir Jankovićeva i dodaje da bi za testiranje đaka svakako morala da se traži saglasnost roditelja.
MarketingNajnovije vesti