Novac
Srbija

"Šta da radim ako...?" Ministar rešio nedoumice građana u vezi sa novčanom pomoći države

Izvor: 
B92 Čet, 04/11/2021 - 16:23Ministar finansija Siniša Mali objavio je danas odgovore na pitanja građana o novčanoj pomoći države.

Građane je, između ostalog, zanimalo da li je potrebno ponovno prijavljivanje za pomoć od 30 evra za one koji su promenili ličnu kartu.

Kako je objasnio ministar, ukoliko ste u međuvremenu promenili ličnu kartu, nije neophodno da se ponovo prijavite.

Promena lične karte, navodi Mali, ne utiče na isplatu "s obzirom na to da ste u registru zavedeni sa starom ličnom kartom".

Uz to, građanima koji su u aprilu dobili novac kod jedne banke, a u međuvremenu su račun ugasili, novac se uplaćuje na namenski račun koji im se otvara u banci u kojoj su u međuvremenu ugasili račun.

Ukoliko ste zaboravili da se prijavite za novčanu pomoć od 30 evra, naknadno prijavljivanje nije moguće.

Ono što možete jeste da se prijavite za dodatnih 20 evra. Prijava će trajati od 15. do 30. novembra na portalu Uprave za trezor.

Građani koji u prethodna tri dana nisu dobili 30 evra u dinarskoj protivvrednosti na ime pomoći države, a bili su prijavljeni i u aprilu su dobili prvih 30 evra, problem treba da prijave takođe preko portala Uprave za trezor, jedan je od odgovora ministra finansija.

Javili su se i oni koji prilikom prijave za 30+30 evra nisu bili punoletni, a zanimalo ih je da li imaju pravo na novu pomoć države.

Ministar je poručio da imaju pravo ukoliko su punoletni postali nakon 24. aprila, kada je na snagu stupio zakon koji uređuje ovo pitanje.

Oni mogu da se prijave za dodatnih 20 evra od 15. novembra.

Kada je reč o vremenskom ograničenju za podizanje novca, što je građane takođe zanimalo, odgovor ministra finansija je da vremenskog organičenja za to nema.

Takođe, majci čije dete je u septembru napunilo 18 godina i koja je pitala da li ono ima pravo na novčanu pomoć, ministar je odgovorio da njeno dete ima pravo na pomoć od 20 evra za koju može da se prijavi od 15. novembra na adresi idp.trezor.gov.rs.

Inače, status prijave uvek možete proveriti na portalu Uprave za trezor, gde se možete javiti i ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa novčanom pomoći države.

 
MarketingNajnovije vesti