Mobilni telefon Foto: piqsels
Srbija

Šta je Sky koji ministar Vulin hoće da zabrani?

Izvor: 
B92 Sre, 10/03/2021 - 08:57Nedavno je veliku pažnju srpske javnosti privuklo hapšenje Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, i kriminalne grupe povezane sa njim. Tokom istrage, otkriveno je da su koristili Sky Ecc platformu za komunikaciju. Kakva je to aplikacija, i po čemu je tako posebna?
 
U pitanju je platforma za komunikaciju preko mobilnih telefona. Za početak, treba napomenuti kako Sky Ecc ne može da se instalira na bilo koji telefon, već samo na određene iPhone, BlackBerry i Google Pixel modele.
 
"Aplikaciju Sky Ecc najčešće koriste kriminalci i mafijaši širom sveta. Osobe iz kriminogenih sfera koje pomoću nje nesmetano mogu da šalju poruke u vezi sa svojim aktivnostima, bez rizika da će završiti iza rešetaka. Priča se i da se preko nje dopisuju bisnismeni kako bi dogovarali poslove", rekao je za B92 Miloš Jovanović, IT stručnjak i predsednik OpenLink Grupe.
 
Pristup korišćenju ove aplikacije plaća se, i to u zavisnosti od toga koliko dugo će se koristiti - u ponudi su tri meseca, pola godine ili godinu dana, a cene licence se kreću od 600 do 2.200 evra.
 
"Izabere se SIM kartica i kupi se njihov uređaj koji je modifikovan kako bi mogao da ispoštuje njihove zahteve sigurnosti i pristupi zatvorenoj Sky mreži. Kada dobijete uređaj, SIM i licencu, aplikacija se instalira putem tutorijala koji stigne uz licencu", objašnjava dr Jovanović.
 
Dodaje da instalacija traje pet do deset minuta i to je to - aplikacija je spremna za korišćenje. Licencu je potrebno obnavljati i svaki put se plaća ista tarifa u zavisnosti od dužine koju korisnik izabere.
 
Poenta Sky Ecc platforme je u tome što je ona pravljena upravo tako da pruža maksimalnu privatnost i sigurnost svojim korisnicima - ima enkripciju toliko jaku da čak i proizvođači tvrde da ne mogu da dekriptuju poruke.
 
Čak i da se neko dokopa telefona na kom se nalazi Sky Ecc, teško da bi mogao da pristupi podacima na njoj. Glavni razlog za to je što se ne nalazi na ekranu, već joj je moguće pristupiti jedino ukucavanjem određene lozinke. Ko ne zna lozinku, ne može ni da joj pristupi.
 
U svetu tehnologije retko kada se nešto može sa sigurnošću reći, pa je to i ovde slučaj. Iako je tačno da konvencionalna sredstva dekripcije ne mogu da probiju zaštitu Sky Ecc platforme, to ne znači da nije nemoguće.
 
Šta sve nudi Sky Ecc
 
Na zvaničnoj internet-stranici Sky Ecc platforme, dat je prikaz nekih od najzanimljivijih opcija koje nudi, što je najbolji način da vidimo koliko je posvećena privatnosti i sigurnosti korisnika.
 
* App Container
 
Sve u aplikaciji zahteva proveru autentičnosti uz APN, što znači da niko ne može "na silu" da uđe u vaše poruke i pristupi podacima. Navodi se i da Sky Ecc ništa ne čuva u memoriji uređaja, kao i da sama aplikacija nema nikakvu vezu sa niti pristup memoriji.
 
* Samouništavajuće poruke
 
Ukoliko želite da se neke poruke same od sebe obrišu nakon što ste ih poslali, i to je moguće. Važno je samo da podesite posle koliko vremena će se one "samouništiti".
 
* Tajni režim rada
 
Sky Ecc aplikacija može da se "zamaskira" u kalkulator na vašem telefonu. Kada uključite tajni režim rada, izgledaće kao i bilo koji drugi običan digitron. Da biste se vratili nazad u aplikaciju sa svim njenim funkcijama, neophodno je da ukucate lozinku, koju samo vi znate.
 
* Lažna lozinka
 
Tvorci aplikacije su i na ovo mislili - funkcija "lažne lozinke" ("Duress Password") omogućava vam da postavite šifru koju ćete iskoristiti onda kada vas neko prisili da otključate Sky Ecc. Kada se ova ukuca, briše se sama aplikacija, kao i svi podaci, a centralni sistem Sky Ecc Ecc dobija obaveštenje da je vaš uređaj ugrožen.
 
* Fotografije i glasovne poruke
 
Sve fotografije ili glasovne poruke koje se šalju putem aplikacije, šifrovane su 521-bitnim ECC-om, tako da su u potpunosti zaštićene.
 
Razlika između Sky Ecc i sličnih aplikacija
 
"Whatsapp, Signal, Viber koriste RSA enkripciju, dok Sky koristi 521-bitnu EEC enkripciju. EEC koristi ključ koji je manje veličine a mnogo snažniji i sigurniji od RSA enkripcije", objasnio je dr Jovanović za B92.
 
Šta je 521-bitna ECC enkripcija?
 
"ECC" je akronim za "Eliptičnu zakrivljenu kriptografiju" (Elyptic Curve Cryptography). U pitanju je poseban način asimetrične enkripcije ("šifriranja") poruka, tako da niko do njih ne može da dođe u slučaju da presretne komunikaciju. Najbolje bi bilo da ovo prikažemo slikovito, u nekoliko etapa, na primeru "otvorene kutije".
 
1. Primalac poruke šalje otvorenu kutiju.
 
2. Zadržava deo ključa od kutije.
 
3. Pošiljalac poruku ubacuje u kutiju i zaključava je svojim delom ključa.
 
4. Primalac poruke otvara nazad kutiju svojim delom ključa.
 
Način zaštite poruka koji koristi Sky Ecc je poseban po tome što su "ključevi" poruka kraći, odnosno imaju manje karaktera, a jednako su jaki kao i drugi načini enkripcije. Zahvaljujući tome, poruke mogu da se šalju i primaju velikom brzinom, a teže ih je dekriptovati.
 
Podsetimo da je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio da se zalaže za to da posedovanje "Sky", odnosno kodiranih telefona, bude krivično delo.
 
"Nesporno je da to koriste kriminalci. Zalažem se da to bude krivično delo, kao što smatram da kupovina svakog telefonskog broja, bez obzira da li je pripejd ili postpejd, mora biti uz ličnu kartu", rekao je Vulin.
 
Naveo je da je posedovanje "Sky" u nekim državama već krivično delo.
 MarketingNajnovije vesti