Protestna vožnja poljoprivrednika u Pančevu
Srbija

Šta je to Vlada Srbije danas ponudila poljoprivrednicima?

Izvor: 
Beta Čet, 11/08/2022 - 15:27Vlada Srbije poslala je odgovore na zahteve poljoprivrednika koji su izneti na današnjem sastanku u Beogradu.
 

Dogovoren je potpuno slobodan izvoz ulja, kao i da su uljare ponudile cenu za otkup suncokreta u iznosu od 535 evra po toni plus PDV, prenosi portal Nova.rs.

 

Drugi odgovor se odnosi na sniženje cene goriva za poljoprivrednike – podsticaj u iznosu od 22 dinara po litri goriva, za 60 litara po hektaru (limit 20 hektara), kao i da je omogućeno poljoprivrednicima da na NIS-ovim pumpama toče gorivo dva puta u toku dana u mašine, plus u kanister od 60 litara, a da će se agro-kartice izdavati po ubrzanoj proceduri.

Kako navodi portal, dogovoreno je i da zbog suše, premija za mleko i u drugom kvartalu bude 15 dinara po litri, kao pomoć proizvodđčima mleka.
 
Na sastanku je obećano i da predstavnici udruženja neće snositi posledice od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za dosadašnje učestvovanje na protestima.
 
Kada je u pitanju Moratorijum na poljoprivredne kredite, u odgovoru Vlade se navodi da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije sa poslovnim bankama već radi na njegovoj realizaciji.
 
Kako se navodi u odgovoru Vlade, predstavnici udruženja će biti pozvani da se uključe u svaku radnu grupu za izmene propisa iz oblasti poljoprivrede kako bi se zajednički u budućnosti kreirale mere poljoprivredne politike (plavi dizel, novi model davanja po hektaru, ograničenje marži...).
 
Za poljoprivrednike koji su učestvovali u blokadama prethodna dva dana je jedini prihvatljiv odgovor Vlade na njihove zahteve da izvoz poljoprivrednih proizvoda bude slobodan, pa će večeras odlučiti da li će nastaviti proteste.
 MarketingNajnovije vesti