Pančevo policijski čas
Srbija

Šta kažu epidemiolozi – ima li smisla potpuna zabrana kontakata i kretanja

Izvor: 
RTS Sre, 08/04/2020 - 09:19


Broj obolelih od kovida 19 u poslednjih nekoliko dana je stabilan, rekla je zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević navodeći da je u tom trenutku u nekim drugim zemljama bio vrtoglavi porast obolelih. Epidemiolog Predrag Kon kaže da bi mera zabrane kretanja 24 sata imala smisla za Beograd i eventualno neka druga žarišta. Ističe i da još nije odlučivano, ali da bi trebalo apsolutno zabraniti kontakte u narednih osam do deset dana.

Na konferenciji za novinare objavljeno je da je broj novih potvrđenih slučajeva kovida 19 247, tako da ih je ukupno u Srbiji 2.447. Preminule su još tri osobe, pa je ukupan broj preminulih 61.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je u poslednja tri dana dosegnut maksimum i da veruje da će trajati još desetak dana. Zbog toga je, kaže, u naredne dve nedelje potrebno sprovesti zaista najrestriktivnije mere do sada.

Pojašnjava da to ne znači da bi te mere trebalo da budu određene kao policijski čas, ali da bi svi trebalo da ih sprovode. Kon je rekao da se to odnosi na sve mere sprečavanja bilo kakvih kontakata.

Napomenuo je da je izolacija apsolutno najvažnija i da bi trebalo shvatiti da nema više igara oko toga kako se ona sprovodi. Naveo je da su napravljene posebne bolnice upravo da se ne bi desilo da virus uđe široko u populaciju.

Kon je istakao i da zdravstveni radnici moraju da shvate kao deo svog poziva da, ako su zaraženi, moraju da se izoluju da ne bi proširili infekciju na porodicu i pacijente. 

Osvrnuo se i na pitanje o Svetskom danu zdravlja i rekao da je on u ovoj situaciji posvećen borbi protiv pandemije i da je jasno da ona ne zahvata samo jedan deo sistema, već preko zdravstvenog sistema i čitavo društvo.

Pandemija kao i bilo koja prirodna katastrofa 

Istakao je da je to značajno i za ekonomiju, psihologiju i da bi pandemiju trebalo tretirati kao i sve ostale prirodne katastrofe zato što one zahvataju čitav svet i utiču na solidarnost, uzajamne odnose i politička uverenja...

Kon je osvrnuo i na pitanje da li će biti nekih posebnih mera za uskršnje praznike. 

"Mi se sada nalazimo u tom maksimumu. To je narednih osam do deset dana. Ako se budu sprovodile takve mere, govorim sad konkretno o zabrani kretanja 24 sata, po meni lično, znači o ovome još nije raspravljano, to ima smisla samo za Beograd i eventualno neka žarišta", rekao je Kon. 

Ističe da za tim nema potrebe ukoliko svi shvate da je bolje bez policijskog časa, a da se svi ponašamo kao da ga ima.  

"Onda možda zaista i ne treba. Ali što se mog predloga tiče, on je potpuno jasan – 24 časa u narednih osam do deset dana apsolutna zabrana kontakata, a ako mora, onda i kretanja. Ali kontakata da", pporučio je Kon. 

Darija Kisić Tepavčević je, odgovarajući na pitanja, rekla da su mediji veoma bitna karika u čitavom procesu i borbi protiv virusa, ali pod uslovima da se informacije prenose pravovremeno kao tačne i validne.

Kon je dodao da smatra da novinari rade najbolje što znaju, kao i epidemiolozi, ali da pitanje tačnosti vesti zavisi od izvora. Ističe da se vest koja se dobije od novinara odmah proverava.

Koliko ima asimptomatskih nosilaca infekcije 

Osvrćući se na situaciju na Institutu "Dedinje", Kon je rekao da samo šest od 67 zaposlenih koji su pozitivni na koronavirus ima blage simptome, a da ostali nemaju baš nikakve, ali da su udaljeni s posla, što je ogroman udar za tu kliniku.

Navodi da ta bolnica mora da nastavi da radi i da se ne može bez bolnica, koje su stub čitavog sistema. Objašnjava da će se raditi sa smanjenim ekipama i mogućnostima, i to samo hitne slučajeve.

Darija Kisić Tepavčević je istakla da svi zdravstveni radnici koji su u direktnom dodiru s pacijentima nose zaštitnu opremu, ali da se nivo opreme razlikuje od toga na kom odeljenju rade i kakav je stepen rizika kada je u pitanju mogućnost infekcije.

Na pitanje o tome koliko ima asimptomatskih nosilaca infekcije, rekla je da se procenjuje da je taj broj pet do deset puta veći u odnosu na broj potvrđenih slučajeva. Dodaje da se radi sve više testiranja i da su indikacije proširene, ali napominje da testiranje samo po sebi ništa ne znači.

"Čak i da se svi testiramo svakog jutra, ako ne sprovodimo mere distanciranja, ne znači da se do kraja dana nećemo zaraziti", rekla je.

Dodaje da pozitivan nalaz sam po sebi znači isključivo pojačanu predostrožnost i mere izolacije, ali da bi svi trebalo da se ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari infekcije.

Govoreći o romskim i migrantskim zajednicama, Predrag Kon je naveo da nije bilo posebnih aktivnosti po tom pitanju i da se oni tretiraju kao i svi ostali građani.

Kaže da, ako bi se otkrili pozitivni slučajevi u nekim romskim naseljima, sprovodila bi se uobičajena epidemiološka aktivnost.

Nema lečenja kod kuće, ali ima izuzetaka 

Na pitanje da pojasni instrukciju o tome da nema više kućnog lečenja, Kon je rekao da oko odluke države nema pregovaranja. Ističe da ima nekih izuzetaka kao što su trudnice i porodilje, osobe sa invaliditetom, na hemodijalizi i oni koji imaju nekontrolisana hronična oboljenja.

"Suština je da su improvizovane bolnice napravljene da bi zaštitile od širenja infekcije", naveo je i dodao da infekcija na taj način može da se zadrži pod striktnim nadzorom.

Kaže i da će u tim bolnicima biti i mnogo zdravstvenih radnika i da će od njihovog ponašnja zavisiti i ponašanje ostalog stanovništva.

Darija Kisić Tepavčević je pojasnila da se ne ukida kućna samoizolacija za osobe koje su bile u kontaktu sa onima koji su pozitivni na virus.

 
MarketingNajnovije vesti