Foto: Pixabay
Srbija

Šta možeš sa bitkoinom u Srbiji? Da kupiš stan, na primer

Izvor: 
B92 Uto, 13/07/2021 - 20:52Pre nešto više od decenije za 10.000 bitkoina mogli ste da kupite dve pice. Danas za isti iznos možete kupiti čitav jedan stambeni kompleks u Beogradu i da vam ostane popriličan kusur za opremanje svih tih stotina stanova, prenosi B92.

Međutim, čak i ako baš nemate 10.000 bitkoina viška, to ne znali da ne možete da potrošite svoje kriptovalute na rešavanje svog stambenog pitanja.

Naime, u zemunskom kompleksu Dunavska trilogija kriptovalutama je moguće kupiti - stan.

Kako objašnjavaju za B92.net, tržište nepokretnosti u Beogradu karakteriše velika konkurencija, pa su, u potrazi za nečim što bi ih izdvojilo i zbog rasta popularnosti kriptovaluta, u ovom kompleksu odlučili da kupcima ponude i ovu opciju.

I dodaju da im se, iako su sa ovakvom ponudom krenuli nedavno, kupci već javljaju i raspituju.

Kako izgleda sam proces kupovine nepokretnosti kriptovalutama?

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković nedavno je apelovala na građane da budu oprezni prilikom ulaganja sredstava u kupovinu bitkoina ili drugih virtuelnih valuta.

"Ni nakon donošenja Zakona o digitalnoj imovini, privredni subjekti ne mogu neposredno kupovati i prodavati robu i usluge za virtuelne valute, već isključivo posredstvom pružaoca usluga koji ima dozvolu za rad NBS za prihvat i konverziju virtuelnih valuta", istakla je tada guvernerka.

Zato su iz ovog stambenog kompleksa uspostavili saradnju sa jednom kripto-menjačnicom preko koje se zapravo vrši "zamena" bitkoina za dinare.

Procedura, objašnjavaju, izgleda tako da se ugovor o kupoprodaji zaključuje sa kupcem stana koji u svom vlasništvu ima kriptovalute, i koji potom daje nalog da se izvrši konverzija kriptovalute u dinare, koja se vrši bez provizije. Nakon prijema novčanih sredstava, vrši se isplata kupoprodajne cene stana.

Dodaju i da ova ponuda nije ograničena isključivo na bitkoin, već je dostupna i za sve ostale kriptovalute kojima je moguće trgovati preko menjačnice.

Koliko je bitkoina potrebno za stan u Beogradu?

U trenutku pisanja ovog teksta, vrednost bitkoina bila je oko 33,2 hiljade dolara (oko 28 hiljada evra). Imajući u vidu da tržište nekretnina doživljava pravi bum poslednjih meseci, dok bitkoin pada u odnosu na period kada je dostizao i cenu od preko 63.000 dolara, za stan u glavnom gradu potrebno je nekoliko ovih "virtuelnih kovanica".

Tako, na primer, za stan od 60 kvadrata u novogradnji na Vračaru, preciznije na Južnom bulevaru, moraćete da izdvojite i do 4,75 bitkoina. Sličan stan, recimo na Čukarici, platili biste oko 3,5 bitkoina.

 
MarketingNajnovije vesti