Vakcina Foto: pixnio
Srbija

Šta se zbiva: Fabrika vakcina još uvek ne radi, a uloženo 47 miliona evra

Izvor: 
Nova ekonomija Čet, 15/09/2022 - 16:40Godinu nakon što je postavljen kamen temeljac, fabrika vakcina "Sinofarm" u zemunskom naselju Soko Salaš još uvek nije počela sa radom.

 

Prema do sada dostupnim informacijama, Srbija je u izgradnju fabrike i opremanje lokacije uložila najmanje 5,5 milijardi dinara (47 miliona evra), prenosi Nova ekonomija.
 
Kamen temeljac svečano je položen 9. septembra 2021. godine.
 
Izgradnjom je rukovodilo Ministarstvo odbrane, dok je za opremanje lokacije bio zadužen Beograd. Iako je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić krajem prošle godine rekla da će prva faza, koja podrazumeva pakovanje uvezene supstance, početi u martu i aprilu ove godine, fabrika još uvek ne radi.
 
Ona je tada objasnila da je plan da se u fabrici mesečno proizvode oko tri miliona doza Sinofarm vakcina. Umesto da na proleće fabrika počne sa radom, na letu su i Ministarstvo odbrane i Beograd ugovorili dodatne radove.
 
Početkom juna, Ministarstvo odbrane je izmenilo ugovoro sa izvođačima i povećalo cenu za još 517 miliona dinara (4,4 miliona evra). Tako je cena izgradnje porasla sa prvobitno ugovorenih 24,7 miliona evra na 29,1 miliona evra.
 
Podsetimo, fabriku vakcina grade iste kompanije koje su gradile i sve tri kovid bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu. To su preduzeća Termomont iz Beograda, Teming Electrotechnology iz Niša i Saša Milosavljević PR BP Consulting iz Kruševca.
 
Osnovana nova firma koja će proizvoditi vakcine
 
Vlada Srbije i kompanija Hayat Biotech su u decembru 2021. godine osnovali firmu pod nazivom Life Biotech.
 
Firma će se baviti proizvodnjom Sinopharm vakcina u fabrici koja se gradi u Beogradu, potvrdio je tada za Novu ekonomiju Nikola Rudović, jedan od direktora novoosnovanog preduzeća.
 
Srbija je vlasnik 33 odsto udela nove kompanije, a Hayat Biotech 67 odsto. Kompanija Hayat Biotech, koja je većinski vlasnik firme koja će u Srbiji proizvoditi vakcine, nastala je kao zajedničko ulaganje kineskog Sinofarma i arapske kompanije Group 42 (G42), preneo je sajt Gulf Business.
 

 
MarketingNajnovije vesti