Foto: Vojska Srbije
Srbija

Stefanović: Odluku o obaveznom vojnom roku doneti do oktobra, služenje neće biti besmisleno

Izvor: 
FoNet Ned, 23/05/2021 - 17:40Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je danas da je ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka složeno pitanje.

On je naveo da je dosta toga urađeno, počev od različitih analiza do rasprave koja se uveliko vodi u najširoj javnosti, kao i da lično smatra da odluku treba doneti najdalje do oktobra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Moje viđenje je da treba da donesemo odluku o tome do jeseni, dakle najdalje do septembra ili oktobra, zbog dinamike i zbog procesa donošenja određenih zakona u Narodnoj skupštini, ali i zbog priprema koje su potrebne", rekao je Stefanović.
 
To je tema koja je složena i tema u kojoj imate mnogo faktora na koje treba obratiti pažnju, od toga kakvi su kapaciteti za obuku, u kakvom su stanju kasarne, koliko to košta do toga kakve su potrebe Vojske, naglasio je Stefanović, dodajući da je tu i pitanje aktivne rezerve, jer oni koji nikad nisu služili vojsku ne mogu biti ni njeni rezervisti.
 
Prema njegovim rečima, i sam model služenja je jedna od stvari koja se još razmatra.
 
"Služenje vojske neće biti da vi odete tamo da budete čistači kruga kasarne, naravno da ćete održavati higijenu, ali će ključna stvar dolaska u vojsku biti da naučite vojničke veštine", istakao je Stefanović.
 
Kako je naveo, znanja i veštine koje će savladati u vojsci mladim ljudima svakako će biti od pomoći i kasnije u životu i za vreme služenja vojnog roka svakako neće raditi ništa besmisleno, niti će to vreme biti protraćeno.
 
Podsetimo da je Stefanović ranije rekao da će vraćanje obaveznog vojnog roka koštati osam milijardi godišnje.
 
Prema podacima Kluba generala i admirala, od 2003. do 2010. u kasarne je upućeno oko 190.000 regruta, što je u proseku oko 22.000 godišnje. Posle obustave obaveznog služenja i uvođenja dobrovoljnog koncepta, za kasarne se prijavilo manje od 10.000 mladića i devojaka. 
 
 MarketingNajnovije vesti