Maja Gojkovic Foto: OSCE Parliamentary Assembly (wikimedia)
Srbija

Studenti: Borićemo se da se razreše Joksimović i Gojković

Izvor: 
nova.rs Sub, 17/04/2021 - 14:25"Razumemo pritisak kojem je izložena Uprava Fakulteta političkih nauka i ovom prilikom želimo da joj se zahvalimo i pružimo podršku što je, uprkos tim pritiscima, izašla u susret studentima i usvojila naš predlog da se javno ogradi od odluke Vlade Republike Srbije u vezi sa spornim imenovanjem ministarki Maje Gojković i Jadranke Joksimović", navela je danas u svom saopštenju grupa studenata FPN.

Studenti Fakulteta političkih nauka obratili su se javnosti povodom zvaničnog saopštenja FPN u vezi sa spornim imenovanjem ministarki Maje Gojković i Jadranke Joksimović za članice Saveta . Oni su naveli da je fakultet pokazao spremnost da sačuva autonomiju, napominjući da će za to uvek imati podršku studenata.

Saopštenje studenata Fakulteta političkih nauka prenosimo u celosti:

Razumemo pritisak kojem je izložena Uprava FPN i ovom prilikom želimo da joj se zahvalimo i pružimo podršku što je, uprkos tim pritiscima, izašla u susret studentima i usvojila naš predlog da se javno ogradi od ovakve odluke Vlade Republike Srbije. Verujemo da je fakultet ovim činom pokazao spremnost da odbrani autonomiju FPN za šta će, verujemo, uvek imati podršku svih studenata ovog fakulteta. Budući da naš drugi predlog da Fakultet pošalje molbu Vladi Srbije da razreši Gojković i Joksimović, nažalost, nije usvojen, obaveštavamo vas da mi od ove borbe nećemo odustati. Mišljenja smo da je fakultet uradio sve što je bilo u njegovoj moći, ali mi osećamo odgovornost prema našem fakultetu i svim njegovim studentima da nastavimo sa rešavanjem ovog problema.

Ovim putem, ponovo ističemo zabrinutost zbog prisustva Gojković i Joksimović u Savetu FPN. Iako je Uprava FPN u saopštenju istakla da u istoriji fakulteta nije poznat slučaj prekrajanja volje Saveta od strane predstavnika Osnivača, smatramo da to nije nikakva garancija za budućnost.

Takođe, opšte je poznato da ovakvi i slični pritisci postoje, kako na našem, tako i na drugim fakultetima i, stoga, ne smemo ovo tretirati kao izolovani slučaj. Кao jednu od najvažnijih stavki ovog saopštenja ističemo da ne želimo da se dovodimo u vezu sa političkim partijama, pokretima i/ili organizacijama. U tom cilju, spremni smo da isključimo bilo kog člana, koji pokušava da politizuje našu borbu, kao što smo već uradili.

Svesni smo da studentske organizacije zajedno sa Studentskim parlamentom FPN označavaju legitimne predstavnike svih studenata ovog fakulteta, ali, ipak, postoji veliki broj studenata čiji se glas ne čuje i čije interese nastojimo da zastupimo i odbranimo.

Nadamo se da ćete, ukoliko niste do sad, uvideti našu iskrenu želju za borbom i da ćete nas podržati i pridružiti nam se. Ukoliko ste saglasni sa našim stavovima i zainteresovani za naše dalje aktivnosti, možete nas zapratiti na našoj instagram stranici @branimoautonomijufpn. Ne damo naš FPN!

 
MarketingNajnovije vesti