Dijana Hrkalović printscreen (MUP)
Srbija

Sutra nastavak suđenja Dijani Hrkalović

Izvor: 
B92/Tanjug Uto, 26/04/2022 - 18:05U Specijalnom sudu u Beogradu sutra treba da se nastavi suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović.

Suđenje će se nastaviti povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Na prethodnom suđenju uvodnu reč je izložio postupajući zamenik tužioca za organizovani kriminal predlažući niz dokaza kojima će potkrepiti svoje optužbe, a sutra bi uvodnu reč trebalo da daju branilac Dijane Hrkalović, advokat Vladimir Ðukanović, kao i branioci druge dvojice optuženih u ovom slučaju - načelnika Odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića i bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića.

Hrkalović je na početku suđenja kratko negirala optužbe koje joj se stavljaju na teret.

Isto su učinila i druga dvojica optuženih, koji se brane sa slobode.

Hrkalović će doći iz kućnog pritvora, koji joj je 31. marta određen uz elektronski nadzor, kao zamena za pritvor u kojem je bila od kraja decembra.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićka se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 
MarketingNajnovije vesti