Novac
Srbija

Sutra prvi minimalac za milion radnika, prilikom prijave za 100 evra lični podaci će biti zaštićeni

Izvor: 
Tanjug/RTV Sre, 06/05/2020 - 14:02Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će sutra biti uplaćeno oko 32 milijarde dinara za prvi minimalac za 1,055 miliona zaposlenih.

On je na konferenciji za medije rekao da ima nekoliko lepih i važnih vesti za građane Srbije u vezi sa primenom programa ekonomskim mera za umanjivanje negativnih posledica po našu ekonomiju.

Prva vest je upravo da će sutra vlada na račun svih preduzeća koja su izrazila želju da im se pomogne uplatiti prvu minimalnu zaradu za sve zaposlene u tim preduzećima, odnosno za 232.000 privredna subjekta.

"Takođe tražila su da se odloži plaćanje poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 29,5 milijardi dinara i tražila su da se odloži plaćanje poreza na dobit u iznosu od 3,3 milijarde dinara".

Ovaj dan je veoma važan jer pokazuje koliko je država jaka i da smo spremni da ga ispunimo, rekao je Mali.

"Imamo novca, najveći teret reformi preuzima država na sebe, hvala preduzećima koja su verovala u ovaj program. Taj novac u istom iznosu će dobiti za mesec dana i posle još jednom za mesec dana", dodao je Mali.

Prilikom prijave za 100 evra lični podaci će biti zaštićeni

On je dodao će lični podaci građana, koje će morati da ostave prilikom prijave za uplatu od 100 evra, biti zaštićeni, kao i da je registar u kojem će se naći ti podaci, privremen, i biće obrisan nakon podele tog novca.

"Apsolutno će podaci biti zaštićeni. Videćete kako sistem radi, i na portal trezora i preko kol centra. Nemamo bojazan niti mogućnost zloupotreba", rekao je Mali.

Ministar je pojasnio da je, po Uredbi, reč o privremenom registru, koji će prestati da postoji kada se isplati 100 evra.

"Sate sam proveo i sa zaposlenim u IT kancelariji i u Trezoru, da se takav sistem napravi da bezbednosno nikakav problem ne možemo da imamo. Građani mogu da budu spokojni", rekao je Mali.

On je pozvao je građane da se prijave u što većem broju za 100 evra, što, dodaje, nije mali novac, dodajući da je ponosan što je u budžetu pronađen prostor za takvu meru, koja pokazuje podršku države, ali i širi optimizam.

"Kada pokrećemo ekonomiju, veoma je važan psihološki efekat, važan je optimizam koji ljudi treba da vide posle mesec i po dana ne tako dobre situacije. Taj optimizam mi želimo da dobijemo i kroz isplatu ovih 100 evra", rekao je Mali.

Imamo dovoljno novca, spremni smo i za gori scenario

Srbija ima dovoljno novca i stabilne finansije i spremna je i za mnogo gori scenario krize u svetu, poručio je Mali.

On je tako odgovorio na pitanje kako vidi to što se politička scena uzbrukala jer idu i izbori i što će dodatno podići tenzije, kao i da li to može da našteti konsolidovanju ekonomije posle udara epidemije korona virusa.

Mali je naglasio da po pitanju naše ekonomske politike može da kaže da je kroz rebalans budžeta u potpunosti sproveden program ekonomskih mera i da imamo sav novac da se on sprovede do kraja.

Takođe, vodi se računa o visini javnog duga i stabilnosti javnih finansija, a isplaćujemo i sve svoje obaveze i penzije i minimalce na vreme i drugo.

"Pratimo situaicju u svetu, Srbija je trenutno poputno stabilna i sigurana i nemamo problem sa obavezma i tako će biti do kraja godine. Uvek smo spremni za gori scenario, što stalno govori i predsednik Vučić. Naše projekcije su uvek mnogo konzervatnivije i gore nego što stvarno očekujemo".

Mali je kazao da to da li će doći do goreg scenaria ne zavisi od nas, ali da smo u svakom slučaju spremni.

Ministar dodaje da je država obezbedila stabilne finansije, dobar i snažan program, da gradilišta rade i da zato očekuje mnogo bolje rezultate od projekcija koje sada imamo.
MarketingNajnovije vesti