Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Sutra sednica Kriznog štaba, lekare brinu slave, putnici koji dolaze u Srbiju i skijališta

Izvor: 
021.rs Uto, 30/11/2021 - 09:24Koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je da će se na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba razgovarati i o skijalištima.
 
Bekić kaže da je iskustvo od prošle godine ukazivalo na veliki skok zaraženih posle odlaska na takva mesta.
 
"Nadam se da neće biti tako. Koje su nam opcije na stolu - ski pas i kovid propusnica, propusnica 24 časa u skijalištima. Sve one stvari koje mogu da pomognu da ne dođe do velikih kontakta u zatvorenom prostoru. Pre svega pokušaćemo da vidimo da li smo u mogućnosti da ih implementiramo ali da se ne ugrozi skijaška sezona", rekao je Bekić.
 
On je apelovao da se krsne slave obeležavaju u užem, porodičnom, krugu, navodeći da su građani prošle godine bili veoma odgovorni.
 
"Već sam rekao da se više plašim slava nego za omikron soj, jer su one brzo i desiće se za deset dana. To je prva stvar kod koje sam oprezan a naravno da i soj omikron nosi veliku opasnost. Vremenom ćemo videti šta će sa njim da se dešava, ali to je već neki period koji će biti krajem decembra, ili možda u januaru, a slave su sad", rekao je Bekić.
 
Podsetimo da je ranije epidemiolog Predrag Kon rekao da će medicinski deo Kriznog štaba tražiti da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan.
 
"To znači da putnici koji dolaze iz tih područja moraju da idu u karantin bez obzira da li su vakcinisani ili ne", rekao je Kon.
 
On je naveo da će hitno inicirati da se pojača nadzor svih onih koji dolaze iz zemalja u kojima je omikron potvrđen.   MarketingNajnovije vesti