radnik Foto: hipopx
Srbija

Svaki peti radnik u Srbiji uopšte ne veruje sindikatima

Izvor: 
021.rs/Nova ekonomija Ned, 26/12/2021 - 08:41Svaki peti radnik u Srbiji uopšte ne veruje sindikatima, pokazuje istraživanje sindikata Nezavisnost.

Na rang listi najvećih sindikalnih problema su neefikasan socijalni dijalog i slabo kolektivno pregovaranje. 

 
Kako se navodi u istraživanju "Ka novoj strategiji sindikata", nesigurnost je glavno obeležje radnog i društvenog statusa većine radnika u Srbiji.
Dodaje se da je zabrinjavajuće i to što skoro 20 odsto sindikalnih rukovodioca ne zna kako da povrate poverenje radnika i građana.
 
Među idejama za obnovu poverenja u sindikate najviše se podržava zastupanje prava zaposlenih kroz socijalni dijalog sa Vladom i poslodavcima i zastupanje prava zaposlenih kroz borbu za poštovanje kolektivnih ugovora. 
 
Socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje su veoma važni sindikalni ciljevi, prema mišljenju tri petine ispitanih radnika. Većina radnika, preko 70 odsto njih naglašava važnost zaštite radničkih prava, zalaganja za dostojanstveni rad, veće plate, bolje radne uslove i za sigurnost zaposlenja.
 
Za manje od 30 odsto ispitanih sindikalnih funkcionera najvažnija sindikalna aktivnost je kolektivno pregovaranje, zalaganje za dostojanstveni rad i život, veće plate, za socijalni dijalog, radnička prava, bolje radne uslove i za sigurna radna mesta.
 
S druge strane, za sindikalne rukovodioce, najveći problemi su pasivni radnici koji su nezainteresovani za sindikate, loši međusindikalni odnosi i sindikalna nemoć. Gotovo trećina radnika (32 odsto) i polovina sindikalnih funkcionera (48 odsto) smatra da ne postoji spremnost vlade za učešće u socijalnom dijalogu. 
 
Da direktno učešće sindikata u političkoj sferi nije dobra ideja smatra polovina radnika i članova sindikata, kao i gotovo dve trećine sindikalnih rukovodilaca (64 odsto).
 
Istraživanje agencije Ipsos iz septembra je pokazalo da najveće poverenje ima sindikat Nezavisnost sa 16 odsto, u Asocijaciju slobodnih i nezavisnih sindikata poverenje ima 14 odsto ispitanika. Nešto niži procenat ispitanika iskazao je poverenje Savezu samostalnih sindikata (13,2 odsto), dok su na začelju bili Sloga (10,8 odsto) i Konfederacija sindikata (8,3 odsto).
 
 
 
 
 
 MarketingNajnovije vesti