Foto: pixabay
Srbija

Sve manje brucoša na fakultetima

Izvor: 
FoNet/Blic Uto, 26/10/2021 - 10:20Za prethodne tri školske godine broj upisanih studenata na državne i privatne fakultete smanjen je za 10 odsto, a diplomiranih za petinu, piše današnji "Blic" navodeći zvanične podatke podatke Univerziteta u Beogradu (UB).

Ove godine je, protektor za nastavu (UB) Dejana Filipovića, upisano 8.756 brucoša od planiranih 9.643, što je najmanji broj budžetskih studenata upisanih u poslednje četiri godine.

Istovremeno, povećan je broj samofinasirajućih studenata u odnosu na prethodnih pet godina, pa će ove godine biti 4.515 brucoša, uprkos 5.527 predviđenih mesta na samofinasiranju.

Razlog za smanjeni broj upisanih je to što studenti upisuju ono što su želeli, a ne one fakultete na kojima ima slobodnih budžetskih mesta, tvrde zvanilnici Univerziteta.

Još jedan od razloga smanjenja broja brucoša i diplomaca može biti činjenica da u Srbiji ima manje dece, pa samim tim i đaka, navodi "Blic".

Podaci iz prethodne školske godine pokazuju da je 2010. godine bilo 40.000 srednjoškolaca više nego danas.

Srbjia svake godine zbog negativnog prirodnog prirštaja ostane bez 30.000 ljudi što se odražava na brojnost dece u školama i na fakultetima.

Odlazak mladih na studije u inostranstvo, ali i zapošljavanje nakon završene srednje škole utiču na negativne rezultate.

Stefan Đorđević iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) ukazao je na rezultate istraživanja koje je ta organizacija sprovela, a koji pokazuju da mladi nemaju poverenja u institucije, ali i da nemaju mlade uspešne ljude na koje bi se ugledali.

Đorđević je oenio da je dodatni problem to što je tržište rada neusklađeno sa obrazovanjem. 
MarketingNajnovije vesti