Foto: NAMA FILM
Srbija

Svetska premijera dokumentarnog filma „Čekajući Handkea“ Gorana Radovanovića na festivalu u Sankt Peterburgu

Izvor: 
KomunikArt Sre, 29/09/2021 - 10:39U takmičarskom programu predstojećeg, 31. Filmskog festivala Poruka čoveku (Message to Man) u Sankt Peterburgu, u Rusiji, koji je najavljen za period između 29. oktobra i 4. novembra, svetsku premijeru doživeće novi dugometražni dokumentarni film autora/reditelja Gorana Radovanovića, naslovljen „Čekajući Handkea“. Filmski centar Srbije (FCS) je u sklopu svoje konkursne dinamike podržao nastanak i ovog ostvarenja. 

Saznavši da je Petar Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, vinar Srđan Petrović iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Film je sniman tokom ove i prethodne godine u Velikoj Hoči u Metohiji.

Autor pomenutog filma, Goran Radovanović, o ovom svom najnovijem dokumentarnom ostvarenju rekao nam je sledeće: „Boravak Petera Handkea kod našeg naroda na Kosovu, u Orahovcu i Velikoj Hoči, imao je veliki uticaj i na moje opredeljenje da pre sedam godina snimim Enklavu. Ovim filmom želeo sam i da iskažem i zahvalnost Hadkeu za sva dobra dela koja je učinio prema našem narodu, od svog neupitniog moralnog stava spram ratova na prostoru bivše Jugoslavije do iskrene darežljivosti koja se još uvek prepričava medju Orahovčanima i stanovnicima Velike Hoče. Na kraju krajeva, ja sam i filmski vaspitavan i školovan na Novom nemačkom filmu krajem sedamdesetih i početkom osamdestih godina prošlog veka, čiji je Handke bio neodvojivi ako ne i najznačajniji deo. U ovom filmu pokušao sam da, za razliku od poslednjeg dokumentarnog filma Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali u kojoj je dominirao audio-zapis, napravim priču koja počiva isključivo na slici. Dakle, pokušao sam da napravim film koristeći svega nekoliko telefonskih razgovora kao „dijalog“. Velika Hoča je verovatno jedino urbano srpsko selo sa popločanim ulicama, kamenim kućama i desetak gradskih crkava. Dakle, gotovo mediteranska lepota mesta me je uputila na fotografiju kao osnovni element režije. U tome mi je pomogao direktor fotografije Milorad Glušica, sigurno jedan od najznačajnaijih srpskih snimatelja.“

U filmu učestvuju: Srđan Petrović, Luka Petrović, Ljubolmir Filijović, Sveštenik  Velja Stojković, Gavrilo Kujundžić, Živana Pavlović.

Film  je režirao Goran Radovanović, koji je, uz Borisa Trbića, i scenarista ovog filma.  Direktor fotografije je Milorad Glušica, montažer Nenad Pirnat. Autor muzike je Gavrilo Kujundžić. Za zvuk je zadužen bio Miroslav Jakovljević, dok je Aleksandar Protić dizajner zvuka. Protić, pored Gorana Radovanovića, i izvršni producent. Producentkinja je Jasenka Jasniger, a Čekajući Handkea nastao je u produkciji NAMA FILM-a, a u koprodukciji sa kućom Mir Media. 

Goran Radovanović je reditelj zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca KastingPileći izboriUz Fidela, do krajaSlučaj: Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali…, kao i dva celovečernja igrana filma – Hitna pomoć i EnklavaEnklava je bila nacioonalni kandidat u trci za nominacije za nagradu Oskar u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja. Ovaj autor je nedavno pobrao nekoliko priznanja svojim takođe dokumentarnim filmom Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali, koji je, između ostalog, ovenčan Beogradski pobednik, nagradom za najbolji ovdašnji film u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji) na beogradskom FEST-u 2019. godine.
MarketingNajnovije vesti