Foto: FCS promo
Srbija

Svetska premijera „Nebesa“ Srđana Dragojevića na Festivalu u Lokarnu

Izvor: 
013info Uto, 03/08/2021 - 10:23Film „Nebesa“ u režiji Srđana Dragojevića imaće svetsku premijeru 5. avgusta u Švajcarskoj, u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu.

„Nebesa“ su producirali Biljana Prvanovic i Srđan Dragojević (produkcijska kuća Delirium), a film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.

Novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima. U pitanju je provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u XXI veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i  često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja  prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Film „Nebesa“ je mračna komedija ispričana kroz tri priče koje se proteže tokom tri decenije (1993, 2001, 2026). Istražuje uticaj čuda na savremeno društvo. Brojni likovi se ponovo pojavljuju iz priče u priču, prepliću i utiču jedni na druge u sve bizarnijim okolnostima. Film „Nebesa“ je, po rečima reditelja, „hrišćanska alegorija“.

„Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način“, istakao je Dragojević.

Film je nastatao po scenariju i u režiji Dragojevića, a uloge tumače  Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Miloš Samolov, Nataša Marković, Sana Kostić, Radoslav Milenković, Srđan Todorović, Ana Mandić, Nela Mihailović, Nikola Pejaković, Miloš Timotijević, Anđelka Prpić, Dejan Aćimović i drugi.

Filmski festival u Lokarnu koji se ove 2021. održava po 74. put, od 4. do 14. avgusta. U „Glavnom takmičarskom međunarodnom programu“ („Concorso Internazionale”) biće prikazano 17 filmova iz čitavog sveta koji će se takmičiti za „Zlatnog leoparda“ („Pardo d’oro“) i druge prestižne nagrade. Pored Dragojevićevih „Nebesa“, u „Glavnom takmičarskom programu“ našle su se nove režije Ejbela Ferare („Nule i jedinice“), Aksel Roper („Mala Solanž“), Lorenca Merca („Duša zveri“), Aleksandra Zeldoviča („Medeja“), Pitera Brunera („Lucifer“)… Svetska premijera „Nebesa“ je zakazana za 5. avgust, a reprize na fesitalu će biti 6. i 7. avgusta 2021.

 
MarketingNajnovije vesti