vakcina Foto: pixnio
Srbija

SZO odobrila Srbiji proizvodnju RNK vakcine

Izvor: 
RTS Sre, 23/02/2022 - 17:12Svetska zdravstvena organizacija odobrila je Srbiji pristup tehnologiji za proizvodnju RNK vakcina.

Pristup tehnologiji za proizvodnju RNK vakcina dobili su Srbija, Bangladeš, Pakistan, Indonezija i Vijetnam, objavio je direktor SZO Tedros Gebrejesus, objavio je RTS.

U RNK vakcine spadaju Fajzer, Moderna, ali i vakcine protiv drugih bolesti.

Direktor SZO za Srbiju i region Fabio Skano čestitao je Srbiji i rekao da je dobila priliku da uspostavi novu RNK tehnologiju, koja će u budućnosti omogućiti proizvodnju vakcina i drugih bioterapeutskih sredstava.

"Srbiji - do sada prvoj i jedinoj zemlji evropskog regiona SZO odabranoj za transfer iRNK tehnologije - poverena je velika odgovornost na osnovu njenog iskustva i znanja", rekao je Skano.

Skano je istakao da korist od ove inicijative idu mnogo dalje od kovida 19.

"Stvara se platforma i za vakcine protiv drugih bolesti, uključujući malariju, tuberkulozu, čak i kancer. Ovo je strateška investicija, od vitalne važnosti za zdravlje i blagostanje ljudi svuda u svetu", zaključio je Skano.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je Srbija jedina zemlja u ovom delu regiona i Evrope koja je uspela da dobije dozvolu.

Lončar je rekao da ćemo transferom znanja i primenom tehnologije za proizvodnju RNK vakcina u Srbiji biti u mogućnosti da ispunimo zahteve ne samo nacionalnog već i regionalnih, međunarodnih zdravstvenih sistema.

 
MarketingNajnovije vesti