Petrohemija, upravna zgrada
Srbija

Tehnološki viškovi u državnim firmama - samo u dve na dobošu i do 600 ljudi

Izvor: 
021.rs/Blic Sre, 15/09/2021 - 17:56


Proces privatizacije, koji je gotovo bio zaustavljen, nastavljen je ovih dana objavljivanjem poziva za strateškog partnera za pančevačku Petrohemiju.

Uskoro bi to trebalo da se uradi za još šest kompanija, među kojima je i "Lasta", a procene pokazuju da će bar u ove dve velike firme biti nekoliko stotina prekobrojnih.

Država je u uslovima kod Petrohemije definisala da strateški partner treba da uloži 150 miliona evra za dokapitalizaciju 90 posto kapitala, ali i da u prvoj godini neće moći da otpusti više od pet posto zaposlenih, kojih je sada nešto više od 1.300. To znači da bi oko 80 njih moglo da ostane bez posle.

Što se tiče "Laste", prema saznanju Blica, konsultanska kuća nedavno je završila procenu i utvrdila da 100 posto kapitala ove firme vredi oko 69 miliona evra, četiri manje nego prošle godine, a po njihovom sagledavanju, broj "prekobrojnih" od trenutno 2.100 zaposlenih, kreće se između 350 i 500 radnika.

Za njih, ali i one koji su višak u Petrohemiji kao i u "Ivanu Milutinoviću", Jugoslovenskom rečnom brodarstvu, Rudniku Kovin, Radu, koji bi trebalo do kraja godine da se privatizuju, mora da se obezbedi otpremnina od države bar 200 evra po godini staža ili pak neki od druga dva modela isplate koji su definisani u Programu za rešavanje viška zaposlenih u firmama koje se privatizuju.

To je za sada jedino izvesno jer je neizvesno da li će u dogovoru sa novim vlasnicima ovih kompanija država postići i dodatne benificije koje bi podrazumevale da pored novca koje država izdvaja, 200 evra po godini staža, i sam kupac dodatno obezbedi određena sredstva pa ta otpremnina bude i veća.

Drugim rečima, postoje različite opcije za svaku od kompanija koja će se privatizovati, a koja će se od njih primeniti prilikom rešavanja viška zaposlenih, biće definisana u uslovima prodaje i kupoprodajnim ugovorom.

U slučaju "Petrohemije" to je urađeno pa je kao uslov definisano da u prvoj godini strateški partner neće moći da otpusti više od pet odsto radnika. Šta će se dešavati nakon isteka tog roka, za sada je samo u sferi nagađanja, jer prema saznanjima Blica, procena privatizacionog savetnika je da bi optimalan broj zaposlenih u ovoj kompaniji trebalo da se kreće između 950 i 1.000 zaposlenih. To znači da postoji mogućnost da pored 80 zaposlenih, još 250 njih bi moglo da ostane bez radne knjižice.

Novica Kostić, predsednik Samostalnog sindikata "Petrohemije" ne želi da ulazi u te spekulacije i navodi da iz zaključka Vlade o raspisivanju konkursa proističe da u prvoj godini neće moći više od pet odsto zaposlenih da se otpusti.

"To je broj ljudi koji će prirodnim odlivom odnosno penzionisanjem, napustiti firmu i to onda nije strašno. Što se tiče daljih aktivnosti, to ne znam, ali znam da su naši radnici i do sada napuštali firmu zbog niskih zarada koje nisu povećavane desetak godina. Oni su otišli u druge kompanije, jer su im tamo veće plate. Ako taj trend ne zaustavi strateški partner onda i neće biti viška zaposlenih jer će radnici sami odlaziti, pa neće imati ko da radi u Petrohemiji", kaže Kocić.

Sindikalci u "Lasti", pak, navode da nemaju informaciju o tome kada će se za njih raspisti oglas za privatizaciju, pa ne žele da spekulišu i oko procena privatizacionog savetnika vezane za optimalni broj zaposlenih koji se kreće u opsegu od 1.600 do 1.800. Tek kada zvanično budu upoznati sa dokumentom mogu zvanično da komentarišu. Nezvanično pak kažu da nema otpuštanja prekobrojnih bez pristojne otpremnine.

"Naš stav se tu nije promenio, odnosno smatramo da socijalni programom za njih treba da obezbedi odgovarajuću otpremninu i to od 600 evra po godini staža. To će biti naš stav a u suprotnom nećemo prihvatiti socijalni program", navode predstavnici sindikalnih organizacija.

 
MarketingNajnovije vesti