Telekom Srbija
Srbija

Telekomova firma pobeđuje na tenderima, a krši prava radnika

Izvor: 
radnik.rs Uto, 21/01/2020 - 21:23

Državna kompanija Telus tokom 2017. i 2018. godine dobila je više javnih nabavki za pružanje usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja i održavanja higijene u Pošti Srbije i Telekomu Srbije, iako je godinu dana pre toga prekršajno kažnjena zbog nepoštovanje zakona iz oblasti radnih odnosa.
 
Kako navodi portal Radnik.rs, Telus je zbog prekršajne kazne u visini od 100.000 dinara izrečene 2016. godine, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, trebalo da bude diskvalifikovan na tenderima koje raspisuju javna preduzeća.
 
Tokom inspekcijskog nadzora u prostorijama Telekoma u Pančevu 2015. godine zatečen je radnik Telusa i utvrđeno je da u poslovnim prostorijama gde je radnik angažovan Telus nije držao primerak ili kopiju njegovog ugovora o radu.
 
Dodaje se da je tokom jedne javne nabavke iz 2019. godine Telus pobedio, ali da je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki upravo zbog te presude delimično poništila postupak.
 
Uprkos tome, u nedavno objavljenom izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) se navodi da je Telus dobio tendere javnih preduzeća i državnih institucija vredne više stotina miliona dinara Pošte Srbije i Telekoma Srbija.
 
Telus je nakon osnivanja 2005. godine preuzeo zaposlene u Telekom Srbija i Pošta Srbije Beograd koji su radili na poslovima fizičkog obezbeđenja i održavanja higijene, a sada istim firmama pruža iste te usluge.
 
Telus je zatvoreno akcionarsko društvo sa 100 odsto vlasničkog udela Telekoma Srbije, a svoje usluge, između ostalog, nudi i Vladi Srbije, organima nekoliko ministarstava, Republičkog geodetskog zavoda, filijalama Banke Poštanska Štedionica.
 
Opširnije čirajte u tekstu portala Radnik.rs.MarketingNajnovije vesti