Daljinski Foto: pixabay
Srbija

Televizija Prva i B92 više neće biti na SBB-u

Izvor: 
FoNet Sre, 19/10/2022 - 14:20Kompanija SBB najavila je danas da će od 28. oktobra "skinuti" iz ponude TV Prva i B92, jer im je vlasnik tih televizija Srđan Milovanović za emitovanje programa tražio da, umesto dosadašnjih 3,5 miliona evra godišnje, plate 38 miliona evra ili 11 puta više, što je neprihvatljivo i nerazumno.

U saopštenju SBB je navedeno da "taj nerazumni zahtev za čak 11 puta uvećanom cenom nije proizvod nikakvih velikih investicija u poboljšanje kvaliteta programa ovih televizija, jer je činjenica da i TV Prva i TV B92 poslednjih godina beleže smanjenje gledanosti po svim parametrima digitalnog merenja na TV Beat i AGB Neilsen".

Iz SBB su dodali da je ponuda sa novom cenom stigla pre 50 dana, odmah nakon konkursa za dodelu nacionalnih frekvencija, "na kojem je isti vlasnik dobio dozvolu da koristi javno dobro građana Srbije u narednih osam godina i to za obe televizije".

"Očigledno ohrabren ovakvim ishodom konkursa, vlasnik TV Prva i TV B92 dao je sebi za pravo da uveća dosadašnju naknadu za neverovatnih 1.000 odsto, uprkos tome što se radi o kanalima koje građani Srbije mogu slobodno i besplatno da gledaju preko obične antene", ukazali su iz SBB.

Naveli su i da televizije Prva i B92 državi plaćaju manje od milion evra godišnje pravo na nacionalnu frekvenciju, dok od SBB kompanije traže nekoliko desetina miliona evra za distribuciju.

"Neprihvatljiv i ultimativni zahtev vlasnika TV Prva i TV B92 prinudio je kompaniju SBB da obe televizije od 28. oktobra skine iz ponude, kao i njihov kablovski portfolio - Prva Plus, Prva Kick i Prva World, jer ne možemo da prihvatimo 11 puta višu cenu za distribuciju Milovanovićevih kanala, koji su preskupi u odnosu na kvalitet programa koji publika sve manje gleda", poručili su iz SBB.

Najavili su da su preduzeli korake da njihovi korisnici ne osete ove promene i da će od 28. oktobra omogućiti gledanje novih sadržaja na novim TV kanalima - Nova Max, Nova Series i Grand Nostalgija.

"Takođe, korisnici SBB će i dalje moći da prate najgledanije emisije koje su se do sada emitovale na TV Prva, poput programa "Zvezde Granda' i "Praktična žena", koje su odnedavno deo ponude televizije Pink", dodali su iz SBB.

Uz konstataciju da je u Srbiji inflacija zvanično 14 odsto, kompanija je navela da je dodatno iznenađena što pojedini biznismeni mogu da zahtevaju povećanje cene za 1.000 odsto, osim ako Srđan Milovanović nema neku ekskluzivnu informaciju iz vlasti o ekonomskoj nestabilnosti u državi koja nam predstoji.
MarketingNajnovije vesti